ΑΡΘΡΑ 2017

ΑΡΘΡΑ 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/2/2017

Η κατάσταση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον εκτός ελέγχου και οι επιχειρηματικές πρακτικές που διενεργούνται, όπως εγκαίρως έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς αλλά και δημοσιεύσει, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εισροές του ΕΛΑΠΕ. Οι στοχευμένες ενέργειες συμμετεχόντων στην χονδρεμπορική αγορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες πλήττουν την Χρέωση Προμηθευτή ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας για τις συνθήκες χειραγώγησης στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.

Είναι γεγονός ότι ο μύθος που χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η. περί ανείσπρακτων λογαριασμών (άρα και ΕΤΜΕΑΡ) έχει καταρρεύσει, αφού το Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. που αντιστοιχεί στους ανείσπρακτους λογαριασμούς είναι μικρότερο ποσό από αυτό που συνολικά οφείλει η Δ.Ε.Η. στον ΛΑΓΗΕ. Παράλληλα, εάν θεωρητικά ήταν αληθές το σκεπτικό της Δ.Ε.Η,. θα έπρεπε ανάλογα ταμειακά ελλείματα να παρουσιάζονται και σε άλλους τομείς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον λογαριασμό του καταναλωτή (βλ. Η.Ε.Π.). Με πιο απλά λόγια, η Δ.Ε.Η. παρακρατεί και διαχειρίζεται παράνομα, ποσά που έχει εισπράξει από το Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. και δεν τα αποδίδει, ως οφείλει, στον ΛΑΓΗΕ.

Το τελευταίο διάστημα η Δ.Ε.Η. προχώρησε και σε μια νέα στάση πληρωμών, αυτή της Χρέωσης Προμηθευτών. Παραβιάζοντας κατάφορα και σε αυτήν την περίπτωση, το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το εν λόγω έσοδο του Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Πέρα από την στάση πληρωμών από την πλευρά της ΔΕΗ, το τελευταίο δίμηνο βιώνουμε πρωτόγνωρες πρακτικές λειτουργίας της αγοράς οι οποίες δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν και κατά συνέπεια και στους πολύπαθους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά. Η προβαλλόμενη ανασφάλεια στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των προμηθευτών, στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της Χρέωσης Προμηθευτών, θα είχε ρεαλιστική βάση, εφόσον οι ίδιες εταιρίες έθεταν με τον ίδιο ζήλο, το ανάλογο επιχείρημα και για την ανισορροπία στην Οριακή Τιμή Συστήματος. Ενδεχομένως, η αδιαφορία τους για την υπεραυξημένη Ο.Τ.Σ. καταδεικνύει και άλλες πτυχές του προβλήματος, τις οποίες καλούμε την  Ρ.Α.Ε. με βάση τα αρ. 22 ως και 28 του ν.4001/2011 να εξετάσει. Σε συνέχεια, τα γεγονότα που προέκυψαν τον 12/2016 με την κρίση στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η επιβολή της Διακοψιμότητας (της οποίας η εκδίκαση στο ΣτΕ στης 14/2/2016 θα αναβληθεί) και τα ευτράπελα που την ακολούθησαν, είναι επιπλέον λόγοι για την άμεση παρέμβαση της Ρ.Α.Ε.

Με βάση τα προαναφερόμενα, η θέση μας στην διαβούλευση της Ρ.Α.Ε., για τον επαναπροσδιορισμό της Χρέωσης των Προμηθευτών, είναι αυτονόητη και σαφής. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στην Χρέωση των Προμηθευτών θα πρέπει να παύσουν άμεσα και να τεθούν σε διαβούλευση σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. Είναι αδιανόητο να ληφθούν κανονιστικές αποφάσεις, εάν πρωτίστως δεν υπάρξει η διαλεύκανση των συνθηκών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το επίμαχο δίμηνο Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κανονιστικές αποφάσεις στηριζόμενες σε στοιχεία τα οποία, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της αγοράς, θα προσβληθούν με κάθε έννομο μέσο.

Τις πρακτικές αυτές και τους κινδύνους που δημιουργούν για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καταγγείλαμε τόσο στον υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, όσο και στον κ. Φιλίππου (ΛΑΓΗΕ) αλλά και στην Ρ.Α.Ε. στις συναντήσεις που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και όπως ήδη δημοσιεύσαμε στο δελτίο τύπου στης 6/02/2017.

Για το ίδιο θέμα, της χειραγώγησης της αγοράς, ο κ. Παναγιωτάκης προχώρησε σε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας πλήρως και τις δικές μας καταγγελίες.

Στις 14 Φεβρουαρίου οι σύλλογοι Π.Σ.Α.Φ. και Σ.Π.Ε.Φ. διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υ.Π.ΕΝ. Βασικό αίτημα της παραπάνω συγκέντρωσης είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ.

Είναι προφανές ότι κάθε αγώνας και οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας για την διεκδίκηση των αυτονόητων μας βρίσκει συμπαραστάτες.

Η συνήθης πρακτική όταν οργανώνονται δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να έχουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και άρα το βέλτιστο αποτέλεσμα απαιτεί επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Η Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., η Ε.Π.Η.Ε. και ο Ε.Σ.Α.Φ. οι οποίοι, παραδόξως, δεν κλήθηκαν από τους διοργανωτές να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, είναι αυτονόητο ότι δεν θα συμμετέχουν συλλογικά. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την συμμετοχή μελών μας στην συγκεκριμένη συγκέντρωση.

Αναφορικά με το εξώδικο που έστειλαν ο Π.Σ.Α.Φ. και ο Σ.Π.Ε.Φ. και τη μήνυση που ανέφεραν πως θα ακολουθήσει, θεωρούμε ότι αποτελεί ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, όταν πριν από περίπου 2 χρόνια, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Περιγράφηκε πλήρως η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τις παρανομίες στην λειτουργία της και την δημιουργία του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού. Εκτός από τις ευθύνες που επιρρίπτει στα μέλη της διοίκησης της Ρ.Α.Ε. και του Λ.ΑΓ.Η.Ε. τα οποία και κατονομάζει κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, μάρτυρες – μέλη της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., κατονόμασαν και εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό η μηνυτήρια αναφορά βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Η μακροχρόνια καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά  τα μεγέθη των εμπλεκομένων συμφερόντων που υπάρχουν στο χώρο της ενέργειας, απαιτούν πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Οι προσπάθειές μας για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς, άρα και της πορείας των πληρωμών, βρίσκονται εν εξελίξει και αποδεικνύεται ότι είναι στοχευμένες και τεκμηριωμένες, καταδεικνύοντας τον πυρήνα του χρόνιου προβλήματος με τον Ε.Λ.Α.Π.Ε..

Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο και με όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στην διάθεση μας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2/2017

Στης 3/2/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των φωτοβολταϊκών παραγωγών με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Βερροιόπουλο. Οι εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών ήταν από την Ομοσπονδία των φ/β οι κ.κ Νίκας, Τσικούρας, Τόκας και Καλοτραπέζης, από τον Ελληνικό Σύλλογο Αγροτικών φ/β ο κ. Τουμπής και από την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας οι κ.κ Παπακυριακού και Μπογδάνης.
Τα θέματα της συνάντησης ήταν αφενός μεν η δραματική κατάσταση στις ταμιακές ροές του Ε.Λ.Α.Π.Ε. αφετέρου δε οι συνθήκες ανομίας και των επιχειρηματικών «πρακτικών», οι οποίες έχουν έντονα παρουσιαστεί στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά την ταμιακή ασφυξία που έχουν υποστεί ο παραγωγοί από φ/β από την μη τήρηση του κανονιστικού πλαισίου, από συμμετέχοντες στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι γεγονός αδιαμφησβήτητο. Παράλληλα, όπως καταδείξαμε και σε επιστολή μας προς τον κ. Υπουργό «….Η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς, διαχρονικά στις στρεβλώσεις όσον αφορά τον Ε.Λ.Α.Π.Ε., σε αντιδιαστολή με την ταχύτητα λήψης ευνοϊκών κανονιστικών αποφάσεων για άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι παροιμιώδης…». Από την μεριά του Υπ. κ. Σταθάκη ως επιπλέον ενέργειες στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας , που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, δρομολογούνται δομικές αλλαγές, καταβολή οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης στην ΔΕΗ και προεξόφληση των καταναλώσεων για το 2017 (συνολικά περίπου 330εκατ ευρώ).
Είναι πασιφανές ότι οι δομικές αλλαγές για να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα χρειάζονται αφενός μεν χρόνο αφετέρου δε την εμπράγματη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων. Το χρονικό διάστημα για την θεωρητική επίτευξη ισορροπίας θα πρέπει να βρεί όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «ζωντανούς» σε κάθε άλλη περίπτωση δεν νοείται ισορροπία. Οι χρόνιες ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. καταδεικνύουν το μέγεθος του χρόνου που έχει δοθεί, με την ανέχεια του Λ.ΑΓ.Η.Ε. σε βάρος των παραγωγών από Α.Π.Ε. , για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Χωρίς κανένα όμως αντίκρισμα.
Σε συνέχεια, το κοντινό παρελθόν έχει δείξει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν υφίσταται η συνέργεια των εμπλεκομένων σε δομικές αλλαγές, οι οποίες θα επαναφέρουν σε ισορροπία την κατάσταση, τουναντίον οι πρακτικές που ακολουθούνται έχουν σκοπίμως οδηγήσει την αγορά στα άκρα.
Οι, εκ νέου, δρομολογημένες ενέσεις ρευστότητας, προς την ΔΕΗ, οι οποίες θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Η λειτουργία της Δ.Ε.Η. όσον αφορά τις πληρωμές της, μέσω του Α.Δ.Μ.Η.Ε. προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. είναι ήδη, έστω και κατόπιν κάποιων χρόνων, αντικείμενο διερεύνησης της Ρ.Α.Ε.
Στις συναντήσεις μας τόσο με τον Πρόεδρο του Λ.ΑΓ.Η.Ε κ. Φιλίππου (3/2/2017) αλλά και με τον κ. Παπαχρήστου (2/2/2017) στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατέστει σαφές ότι η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι ευθύνες βαρύνουν αντίστοιχα τον κάθε αρμόδιο φορέα. Τα γεγονότα από τον Δεκέμβρη του 2016 ως και σήμερα είναι πάρα πολλά και σίγουρα δεν θα ακολουθήσουμε την συνήθης τακτική των επιστολών μεταξύ Λειτουργού και Ρυθμιστή στο γαϊτανάκι της μεταφοράς των ευθυνών ή ακόμα και των δικαιολογιών περί υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους. Ας επαναλάβουμε άλλη μια φορά ότι προσβάλλει την νοημοσύνη μας να επικαλούνται πάντα οι εν λόγω φορείς την υποστελέχωση όσον αφορά μόνο τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.
Για να γίνουμε πλέον σαφής στο πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, στην μια μεριά της πλάστιγγας έχουν τοποθετηθεί η υποστελέχωση των αρμόδιων φορέων και στην άλλη μεριά η υποσίτιση των οικογενειών μας.
Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στο που θα γύρει η πλάστιγγα ανεξαρτήτως του διακυβεύματος.
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ανωτέρω καλούμε τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σταθμίσει
1) χωρίς δογματισμούς την κατάσταση των φ/β παραγωγών και την εν γένει επιβίωση των οικογενειών μας,
2) τα αποτελέσματα των επικίνδυνων εταιρικών στρατηγικών που διενεργούνται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
3) τυχόν σκοπιμότητες ή ακόμα και ενδεχόμενες ενέργειες χειραγώγησης στης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,
4) την αμεσότητα και δυναμική των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει ισοτιμία και ισονομία για όλους τους συμμετέχοντες.
Εντός της ημέρας θα αποσταλούν, μέρος των στοιχείων που έχουμε στην διάθεση μας, και στην Ρ.Α.Ε. όσον αφορά τις πρακτικές κάποιων συμμετεχόντων στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Απαιτούμε και εγγράφως να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως προβλέπονται στα αρ.22 ως και 28 του ν.4001/2011 για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού – των ρυθμιστικών υποχρεώσεων και την προστασία των καταναλωτών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν πρακτικές χειραγώγησης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.