ΑΡΘΡΑ 2014

ΑΡΘΡΑ 2014

 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (22/12/2014)

Στις 18/12 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μέσω αντιπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων, των κάτωθι συλλογών:

 1. Ε.Π.Η.Ε.
 2. ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ
 3. ΣΠΗΕΦ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
 4. ΣΠΗΕΦ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 5. ΣΠΗΕΦ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 6. ΣΠΗΕΦ ΚΑΒΑΛΑΣ
 7. ΣΠΗΕΦ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
 8. ΣΠΗΕΦ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ
 9. ΣΠΗΕΦ ΠΕΛΛΑΣ
 10. ΣΠΗΕΦ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
 11. ΣΠΗΕΦ ΣΕΡΡΩΝ
 12. ΣΠΗΕΦ ΧΑΝΙΩΝ
 13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 
 14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
 15. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν στην συζήτηση ήταν: 

 1. οι πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς
 2. η διαφάνεια στον ΕΛΑΠΕ και ειδικότερα στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ
 3. οι τοκογλυφικές πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δεσμεύσεις των υπευθύνων για εξομάλυνση των πληρωμών έπεσαν στο κενό, η ταμειακή εικόνα του ΛΑΓΗΕ είναι σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, παρόλες τις σπασμωδικές κινήσεις ρευστότητας που επιχειρούνται κατά καιρούς.

Οι λόγοι δεν είναι πρωτοφανείς, έχουν ρίζες στο κοντινό παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν ήταν μη προβλέψιμοι.

Με κοινό ανακοινωθέν τους, οι σύλλογοι πριν 12 μέρες έκρουσαν τον κώδωνα του κίνδυνου στους υπευθύνους και τους έθεσαν προ των ευθυνών τους για την κατάσταση που βιώνουμε. Ως αποδεικτικά στοιχεία της ανακοίνωσης μας, λειτούργησαν και τα δημοσιεύματα στα οποία ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ προειδοποιεί για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας.

Οι αρμόδιοι για άλλη μια φορά οδηγούν στα άκρα τις αντοχές μας!

Είμαστε υποχρεωμένοι να θίξουμε την προχειρότητα, τις αστοχίες, τις μονοδιάστατες και κοντόφθαλμες πρακτικές του ΥΠΕΚΑ και της κυβέρνησης στο θέμα των ΑΠΕ, όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο παρελθόν. Πρακτικές οι οποίες λειτουργήσαν ως μπαλώματα σε ένα ήδη διαλυμένο ενεργειακό τομέα.

Δεν είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά οι αρμόδιοι να εξακολουθούν, επιδεικτικά και σε κάθε ευκαιρία, να διατυμπανίζουν την εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ.

Αυτή είναι η κατάσταση για την οποία υπερηφανεύονται ότι έχουν δημιουργήσει:

1.    Η ΔΕΗ έχει 2δις ευρώ ανείσπρακτους λογαριασμούς!
2.    Ο ΛΑΓΗΕ αναζήτα τα νομοθετημένα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και δημοσίως προειδοποιεί για νομικές ενέργειες εναντίον του ΑΔΜΗΕ!
3.    Οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια να απωλέσουν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά επί των τζίρων τους μέσω της έκτακτης εισφοράς, του πιστωτικού τιμολογίου και της μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων τους, ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!
4.    Οι τράπεζες συνεχίζουν απτόητες τις καταχρηστικές χρεώσεις καθώς και την δέσμευση ποσών έναντι μελλοντικών απαιτήσεων τους!

Είναι άξιον απορίας η έπαρση του Υφ. ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του ΕΛΑΠΕ.

Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα, αν οι αρμόδιοι έχουν πραγματική επίγνωση της κατάστασης ή πλέουν ανέμελα στα πελάγη ευτυχίας των αριθμών και των EXCEL τους!

Είναι επανειλημμένα εκπεφρασμένη η επιθυμία όλων των παραγωγών από Φ/Β, οι σύλλογοι τους να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν από κοινού τα νόμιμα δικαιώματα τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τις πρακτικές του παρελθόντος “διαίρει και βασίλευε” και τα αποτελέσματα τους, πιστεύουμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για σύγκλιση μεταξύ των συλλογών. Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο μοναδικός τρόπος προάσπισης των δικαιωμάτων μας χρειάζεται την από κοινού χάραξη πορείας.

Τον τελευταίο μηνά υπήρξαν έντονες διεργασίες σε αυτόν τον τομέα και αποδεικνύεται σε κάθε συνάντηση ότι μπορούμε υπεύθυνα και ρεαλιστικά να συναποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειες.

Είμαστε υποχρεωμένοι ως σύλλογοι, λόγω των καταστάσεων που έχουμε βιώσει στο παρελθόν, να κοιτάμε συνεργατικά το παρόν αλλά και το μέλλον των Φ/Β . Θα προχωρήσουμε συνεπώς άμεσα σε υπεύθυνες ενέργειες διόρθωσης των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον τομέα των Φ/Β και απειλούν την μακροημέρευσή του. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλά τα μέτωπα που συνθέτουν το νοσηρό επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο βιώνουμε καθημερινά αλλά πλέον,

                       ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΟΙ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ(11/12/2014)

Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Στις 9/12/2014 στο γραφείο του κ. Μπότση (ΛΑΓΗΕ) έλαβε χώρα μια μη προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Σπανούλη με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας κυρίους Παπακυριακού και Μπογδάνη.

Συμφωνήσαμε ευθύς εξαρχής να γίνει από κοινού η συνομιλία με τον κ. Μπότση καθώς τα θέματα τα οποία θέλαμε να θέσουμε ήταν κοινά και μας αφορούν όλους. Τέθηκαν τα εξής θέματα:

– Η εξέλιξη και η πρόβλεψη των πληρωμών των παραγωγών στο επόμενο χρονικό διάστημα

– Η λειτουργία και διαφάνεια του ΕΛΑΠΕ και ειδικότερα η διασφάλιση της έγκαιρης καταβολής των εσόδων του ΕΤΜΕΑΡ στον ΕΛΑΠΕ.

Αποδείχθηκε, κατά την πορεία της συζητήσεως, ότι υπήρξαν κοινές απόψεις και προτάσεις των παρόντων συλλόγων σε σχέση με τα ζωτικής σημασίας θέματα τα οποία εκτενώς συζητήθηκαν και αφορούσαν όλους τους παραγωγούς από φ/β. Είναι θετική εξέλιξη, η εύρεση κοινών θέσεων και απόψεων μεταξύ συλλόγων προς όφελος όλων των παραγωγών.
Ευελπιστούμε ότι και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις μας και ανταλλαγές των απόψεων μας.


ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ(8/12/2014)

Οικτρή οικονομική κατάσταση βιώνουν και πάλι οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί όλης της χώρας, μικροί και μεγάλοι , παλιοί και νέοι, αγρότες και μη, μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών.

Έχοντας ήδη διαβεί τα δυο έτη από την πρώτη απόπειρα-δέσμευση του ΥΠΕΚΑ να εξομαλυνθούν οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ, με τους ν.4093/2012(έκτακτη εισφορά των φ/β ως 30%), με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 229 19/11/2012 (συνεχόμενες ανά 6μηνο αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ με σκοπό τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2014), με τον ν. 4152/2013 (έκτακτη εισφορά των φ/β ως 42%), οι θυσίες μας δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι αρμόδιοι αντιλαμβανόμενοι την πλήρη αποτυχία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων τους, προχώρησαν με τον ν. 4254/2014- σε πλήρη αντίθεση με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου-μονομερώς μείωσαν τις συμβατικές αποζημιώσεις των παραγωγών από φ/β και αναδρομικά μας εξανάγκασαν να απωλέσουμε βεβαιωμένες οφειλές του ΛΑΓΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, τεσσάρων εώς και έξι μηνών μέσω του πιστωτικού τιμολογίου.

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο του 2014, οι καθυστερήσεις στις κουρεμένες πλέον αποζημιώσεις μας βρίσκονται σε υπερημερία 5 μηνών!

Σε πλήρη αντίθεση με τις επανειλημμένες εξαγγελίες εντός της Βουλής των Ελλήνων,του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη και Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου κατά την κατάθεση του ν.4254/2014, περί συνδρομής των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του προαναφερόμενου νόμου, ουδεμία πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με την προαναγγελθείσα συνδρομή τους. Επιπροσθέτως τα τραπεζικά ιδρύματα στο μεσοδιάστημα αυτό, έχουν προβεί ήδη σε ¨επιθετικές¨ πρακτικές εναντίον των παραγωγών δεσμεύοντας τις καταβολές ΛΑΓΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, προς εξασφάλιση μελλοντικών απαιτήσεων τους.

Ίσως να γνωρίζετε ότι το χειρότερο όλων που βιώνουμε είναι η απώλεια συναδέλφων παραγωγών οι οποίοι δια αυτοχειρίας αφαίρεσαν την ζωή τους λόγω της απελπιστικής κατάστασης, της οικονομικής ανέχειας και της απόγνωσης, για την οποία εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι δια των αποφάσεων σας. Κατόπιν τέτοιων δραματικών γεγονότων είστε υποχρεωμένοι όσο και αν το αποφεύγετε να αντιληφθείτε οτι τα φ/β δεν είναι απλοί αριθμοί, ελλείμματα και πλεονάσματα αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ τους οποίους με τις αποφάσεις σας καταστρέφετε βιολογικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

Κύριοι του ΥΠΕΚΑ για πολλοστή φορά οι δεσμεύσεις και οι διαβεβαιώσεις σας για εξάλειψη των υπερημεριών έπεσαν στο κενό. Οι υπερημερίες σημειώνουν αλματώδη αύξηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η εξόφληση της παραγωγής του Ιουνίου έχει διαρκέσει 54 ημέρες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί .

Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θυσίες μιας ζωής να καταστρέφονται.

Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις.

Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις, καθώς η ρευστότητά μας έχει εξαντληθεί.

Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών μας.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Είναι η φωνή της αγανάκτησης και της αγωνίας των χιλιάδων ενωμένων παραγωγών.

Είστε υποχρεωμένοι να μας καταβάλλετε άμεσα τα χρήματα μας.

Δίνουμε Διορία στο ΥΠΕΚΑ και στο ΛΑΓΗΕ να προχωρήσει τις Πληρωμές μας για τον Ιούλιο και Αύγουστο μέχρι τις 17/12 και για το Σεπτέμβριο μέχρι 31-12-2014 .

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε μάρτυρες δραματικών γεγονότων και απονενοημένων πράξεων από συναδέλφους.

Με την παρούσα όλοι οι παραγωγοί φ/β επιστολή σας καθιστούμε υπεύθυνους για οτι συμβεί από εδώ και στο εξής. Η αγανάκτηση και η οικονομική ανέχεια των παραγωγών μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις ακόμα και ασύμμετρες συνέπειες.

ΟΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ (Ε.Σ.Α.Φ. )

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ε.Π.Η.Ε.)

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ (Θ.Ε.Σ.Ι.Φ.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ( Σ.Α.Φ.Η.)


ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. (8/12/2014)

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 05/12/2014 ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ» (ΠΟΣΠΗΕΦ), ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, η οποία συνετάχθη μετά απο συνεργασία παραγωγών μελών της ΠΟΣΠΗΕΦ με το Δικηγορικό Γραφείο «Κολλύρης – Συρροθανάση & Συνεργάτες».

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΥΤΗΣ:

(. ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ)

ΕΝΩΠΙΟΝ

ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ» (ΠΟΣΠΗΕΦ), με έδρα στην Σίνδο Θεσσαλονίκης, ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου – Τ.Θ. 1086 570 22 νομίμως εκπροσωπούμενη.

ΚΑΤΑ

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Με την παρούσα τίθενται υπ’ όψιν Σας τα κρίσιμα περιστατικά εκ των οποίων προκύπτουν κατά την γνώμη μας υπόνοιες και ενδείξεις σχετικά με την τέλεση των εγκλημάτων της απιστίας στην Υπηρεσία (256 ΠΚ), της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ), της απιστίας (390 ΠΚ), της παρακώλυσης της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων (295 ΠΚ) και μάλιστα διακρινόμενης εκ του αποτελέσματος (295 ΠΚ), και παρακαλούμε δια τα καθ’ Υμάς.

…………

ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ

Επειδή ο Ειδικός Λογαριασμός αποτελεί δημόσια περιουσία και πάντως περιουσία προορισμένη να εξυπηρετεί την ρευστότητα και την εν γένει ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στην χώρα, και ως εκ τούτου αποτελεί κατ’ ουσία και κατά το λειτουργικό κριτήριο δημόσια περιουσία,

Επειδή ο Ειδικός Λογαριασμός ως εκ της φύσεως και του σκοπού του όφειλε και μπορούσε να είναι πάντα ισοσκελισμένος χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε έκτακτου μέτρου, και πάντως χωρίς την επιβολή των μέτρων του Ν. 4093 / 2012 και 4254 / 2014,

Επειδή ενόψει της σχετικής σταθερότητας των λοιπόν εισροών ο ισοσκελισμός του Ειδικού Λογαριασμού προδήλως προβλέφθηκε να επιτυγχάνεται μέσω της αναπροσαρμογής του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού και τις εν γένει συνθήκες της αγοράς,

Επειδή το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. σύμφωνα με τον Νόμο προσδιορίζεται από την Ρ.Α.Ε. και τα μέλη της με Αποφάσεις της δημοσιευόμενες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,

Επειδή τα μέλη της Ρ.Α.Ε. φέρουν κατά τον Νόμο ιδιότητα δημοσίου Υπαλλήλου,

Επειδή το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. αποτελεί ως εκ της φύσεώς του δημόσιο έσοδο,

Επειδή η Ρ.Α.Ε. κατά τα έτη 2011 – 2013 εν γνώσει της παρέλειψε να αναπροσαρμόσει προσηκόντως το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. ώστε να διατηρείται πάντα ο Ειδικός Λογαριασμός Α.Π.Ε. ισοσκελισμένος, με αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικών ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό,

Επειδή ακόμη μετά την θέσπιση του Ν. 4001 / 2011 η Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. και Ρ.Α.Ε. όφειλαν να προβούν από κοινού η δε Ρ.Α.Ε. και αυτοτελώς ακόμη στην αναπροσαρμογή του τρόπου καθορισμού της Ο.Τ.Σ., ώστε να είναι εύλογος και δίκαιος και σύμφωνος με το ά. 120 §4,

Επειδή εκ του μη σύννομου, στρεβλού και μη εύλογου τρόπου προσδιορισμού της Ο.Τ.Σ. έως τον Μάιο του 2013 οι εισροές του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. από τις πληρωμές των προμηθευτών για την αγοραζόμενη από αυτούς ηλεκτρική ενέργεια περιορίστηκαν σημαντικά συνεισφέροντας σημαντικά στα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.

Επειδή περαιτέρω η έκρυθμη , πέραν και καθ’ υπέρβαση του νομοθετημένου προγραμματισμού και των σχετικών στόχων ανάπτυξη των Φ/Β σταθμών μέχρι προκάλεσε σημαντική επιβάρυνση των εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.,

Επειδή η τήρηση του σχετικού προγραμματισμού είχε εκ του νόμου ανατεθεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος,

Επειδή εκ του Νόμου αρμόδιος για την σύναψη των σχετικών συμβάσεων με τους παραγωγούς Α.Π.Ε. ήταν η Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. η οποία είχε ταυτόχρονα την ιδιότητα του διαχειριστή του Ειδικού Λογαριασμού, και ως εκ τούτου υπείχε ιδιαίτερη υποχρέωση πίστεως έναντι της διαχειριζόμενης από αυτήν περιουσίας και του φορέα της,

Επειδή η ύπαρξη της Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στο πλαίσιο των ενωσιακών υποχρεώσεων της χώρας,

Επειδή εκ της υστερήσεως των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού κινδύνευσε η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού και απειλήθηκε με άμεση κατάρρευση η Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. και παρακωλύθηκε η λειτουργία της,

Επειδή εκ της παρακωλύσεως της Λειτουργίας της Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. ανέκυψε κοινή ανάγκη, την οποία ανεγνώρισε και ο Νομοθέτης και η οποία τελικά αντιμετωπίστηκε με την επιβολή έκτακτων μέτρων δια των Ν. 4093 / 2014 και 4254 / 2014, με τους οποίους το κόστος διάσωσης του Ειδικού Λογαριασμού, της Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. και της εν γένει αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ματοκυλίσθηκε αποκλειστικά στους παραγωγούς Α.Π.Ε. και ιδιαίτερα στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά συστήματα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να διερευνηθεί κατεπειγόντως, εάν η συμπεριφορά των αναφερομένων στο ιστορικό της παρούσας προσώπων και / ή παντός άλλου εμπλεκομένου στοιχειοθετεί ένα ή περισσότερα από τα αδικήματα της απιστίας στην Υπηρεσία (256 ΠΚ), της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ), της απιστίας (390 ΠΚ), της παρακώλυσης της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων (295 ΠΚ) και μάλιστα διακρινόμενης εκ του αποτελέσματος (295 ΠΚ). »

Στις 155 σελίδες της Αναφοράς περιγράφεται αναλυτικά και εξαντλητικά με στέρεα επιστημονική τεκμηρίωση όλη η εξέλιξη της πορείας που οδήγησε στην κατά τη γνώμη μας παράνομη δημιουργία του Ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού. Η Μηνυτήρια αναφορά ξεκινά με την Απελευθέρωση της Αγοράς της Ενέργειας στην Ελλάδα με το Ν. 2773/1999 και καταλήγει στον Καταστροφικό Νόμο για τις ΑΠΕ , το Ν. 4254/2014. Περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες και οι αντίστοιχες ευθύνες όλων όσοι όφειλαν να διαφυλάττουν τον ειδικό Λογαριασμό, ώστε να μην καταστεί ελλειμματικός, με τις τραγικές επιπτώσεις που το γεγονός αυτό επέφερε σε όλους τους παραγωγούς Φ/Β.

Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από την ΠΟΣΠΗΕΦ και σκοπεί να έχει προληπτικό και κατασταλτικό αποτέλεσμα, ώστε κάθε εμπλεκόμενος αρμόδιος να γνωρίζει ότι σταθερός γνώμονας των ενεργειών μας θα αποτελεί η επαναφορά της νομιμότητας, της ασφάλειας και της τάξης, αυτονόητες αρχές, οι οποίες φαλκιδεύθηκαν τα τελευταία έτη χωρίς καμία ευθύνη των παραγωγών ΑΠΕ.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ε.Π.Η.Ε.(2/12/2014)

Η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας έκανε την πρώτη της άτυπη συνέλευση τον Μάιο του 2014 στο ξενοδοχείο PRESIDENT, στην συνάντηση αυτή κατόπιν συζητήσεως και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των πολλών παρευρισκόμενων καταλήξαμε στην δημιουργία του συλλόγου. Ζητήθηκε η εθελοντική προσφορά των ιδρυτικών μελών ώστε να συσταθεί το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Με ομόφωνες αποφάσεις των παρευρισκόμενων Ιδρυτικών Μελών ψηφίστηκε το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (εφεξής Δ.Σ) το οποίο ανέλαβε τυπικά την υποχρέωση δημιουργίας του Καταστατικού και σύστασης του συλλόγου.

Θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι αυτή η διαδικασία ήταν αρκετά χρονοβόρα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του καταστατικού και των σκοπών τους οποίους καλείται ο σύλλογος να υπηρετήσει. Χρειάστηκε να καταβληθεί σημαντική εθελοντική προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. ώστε να δημιουργηθεί ένας σύλλογος Πανελλαδικός και Ανεξάρτητος ο οποίος θα υπηρετήσει το σύνολο των παραγωγών από φ/β. Αρκετά από τα μέλη του Δ.Σ παράλληλα την ίδια εποχή είχαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΛΑΓΗΕ και άλλες νομικές ενέργειες οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη αλλά παρόλα αυτά ενήργησαν με ιδιαίτερο ζήλο ώστε να φέρουν σε πέρας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους έναντι του συλλόγου.

Στις 20/7/2014 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, από τον πληρεξούσιο δικηγόρο κ. Κολλύρη, η αίτηση για έκδοση διαταγής αναγνώρισης του σωματείου και επικύρωσης του καταστατικού. Η ως άνω διαταγή εκδόθηκε στις 29/10/2014 από το Ειρηνοδικείο Αθηνών και πλέον η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι νομίμως αναγνωρισμένο σωματείο.

Οι απόψεις μας για την χειροτέρευση της κατάστασης των πληρωμών και εν γένει όλου του τομέα των φωτοβολταϊκών, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Στις αρχές Σεπτέμβρη λόγω των γεγονότων και επιπροσθέτως της απόφασης της ΡΑΕ 14/9/2014, έγινε έκτακτη συνέλευση του Δ.Σ στο οποίο τέθηκε το ζήτημα της λήψης άμεσων πρωτοβουλιών και ενεργειών για την προστασία και διασφάλιση της νομιμότητας των καταβολών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς. Με ομόφωνη ψηφοφορία το Δ.Σ αποφάσισε να ενεργήσει άμεσα και πέραν των τυπικών υποχρεώσεων του ως Προσωρινό Δ.Σ και να κινήσει τις δέουσες νομικές ενέργειες για την προστασία των παραγωγών.

Χρειάστηκε άμεσα, ιδιαίτερη έρευνα και μελέτη από τα μέλη του Δ.Σ στο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει των τομέα των φωτοβολταϊκών ώστε να γνωρίζει ο σύλλογος ποιες ακριβώς δυνατότητες υπάρχουν και ποια είναι τα δεδομένα τα οποία θα δοθούν για νομική επεξεργασία σε Δικηγορικό Γραφείο. Είναι γνωστό ότι, το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα φωτοβολταϊκά και γενικότερα τις ΑΠΕ είναι αρκετά ογκώδες και ιδιαίτερα πολύπλοκο αλλά με προγραμματισμό και συνεργασία μεταξύ των μελών του Δ.Σ έχει ήδη διαφανεί η ορθή γνώση του αντικειμένου.

Στη συνέχεια συντάχθηκε από το Δ.Σ ¨έκθεση¨ των νομοθετημάτων και των επιχειρημάτων τα οποία ήταν τα κατάλληλα για την εκπλήρωση της αποστολής, κατ΄αρχήν, εξωδίκου (δημοσιευμένο στον ιστότοπο της ΕΠΗΕ www.ephe.gr) προς τον ΛΑΓΗΕ με αποδέκτες και τους υπόλοιπους φορείς. Η συγκεκριμένη ¨έκθεση¨ δόθηκε στον νομικό γραφείο του κ. Κολλύρη με το οποίο συνεργάζεται η Ε.Π.Η.Ε. (Απόφαση Δ.Σ)  για την σύνταξη και επίδοση του εξώδικου.

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη η κατασκευή του ιστότοπου της ΕΠΗΕ, ήταν επιβεβλημένη ανάγκη η δημιουργία του ιστότοπου ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης όλων των παραγωγών άμεσα για τα γεγονότα που εξελίσσονται στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Κατόπιν προσκλήσεως του κ. Κολλύρη προς την Ε.Π.Η.Ε. στις 30/10/2014 o κ. Παπακυριακού παρέστει ως εκπρόσωπος της ένωσης σε συνάντηση με τον Γεν.Γραμματέα του Υπ. Ανάπτυξης κύριο Γεωργιάδη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ . Τα θέματα τα οποία έθεσε η Ε.Π.Η.Ε. ήταν :

 1. οι προκλητικές πρακτικές των τραπεζών (παρακρατήσεις ποσών έναντι μελλοντικών απαιτήσεων),
 2. υπέρογκες χρεώσεις (διαχείριση ενεχύρου-δανείων και ενεχυριάσεων εξοπλισμού), που σε συνδυασμό με την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι υπερημερίες εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ και τη μη τήρηση χρονοδιαγράμματος πληρωμών από πλευράς ΥΠΕΚΑ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, ιδιαίτερα υψηλών οικονομικών υποχρεώσεων των εταιριών μας σε συνάρτηση με την δραματική έλλειψη ρευστότητα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση,
 3. ως προσωρινή λύση από πλευράς Ε.Π.Η.Ε. προτάθηκε το πάγωμα των δανείων για 3-6 μήνες και μείωση των επιτοκίων δανεισμού των παραγωγών.

*Αναλυτικά οι θέσεις της Ε.Π.Η.Ε για το θέμα των τραπεζικών ιδρυμάτων στον ιστότοπο www.ephe.gr.

Στις 31/10/2014 ο κ. Κουμούσης μετά την δημοσίευση άρθρου του στο Energypress σχετικά με τα «Πιστοποιητικά Εγγυήσεων Προέλευσης» συμμετείχε ως ομιλητής στο πρώτο συνέδριο για το χρηματιστήριο ενέργειας “Energy Commodities Conference 2014” και αναδεικνύει το θέμα των Εγγυήσεων Προέλευσης στις συνομιλίες του με τους κ.κ. Ασλάνογλου (Αντιπρόεδρος, ΡΑΕ), Γκαρή (Πρόεδρος, ΛΑΓΗΕ,), Λαζαράκου (Α ‘Αντιπρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,) και Λάμπρου (Διευθυντής Compliance & Risk Management, Ελληνικά Χρηματιστήρια-ΕΧΑΕ)

Την ίδια μέρα 31/10/2014 μέλη της Ε.Π.Η.Ε. (η κ. Τόφα, ο κ. Κολιάτσος, ο κ. Μπογδάνης και ο κ. Χατζηθεοδώρου) παρακολούθησαν το συνέδριο των Ενεργειακών Διαλόγων στην Αίγλη του Ζαπείου. Στο οποίο έλαβαν ενημέρωση για τα θέματα του ΝΟΜΕ όπως και για το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στις 3/11/2014 κατόπιν ρεπορτάζ, το οποίο αφορούσε τους λόγους αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, του βραδινού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 στις 31/10/2014. Το Δ.Σ της Ε.Π.Η.Ε. αποφάσισε την αποστολή ενημερωτικής επιστολής προς τον εν λόγω σταθμό επισημαίνοντας τις αστοχίες στο ρεπορτάζ του. Θεωρήσαμε ότι λόγω της πολυπλοκότητας του τομέα της ενέργειας υπήρξαν λανθασμένα συμπεράσματα και αναφορές στο ρεπορτάζ του για τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά. Πιστεύουμε ότι, χωρίς καμία πρόθεση από τον ΑΝΤ1 οι πολίτες-καταναλωτές έλαβαν από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ λανθασμένη πληροφόρηση η οποία καταλόγιζε ανύπαρκτες ευθύνες στους παραγωγούς των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών ειδικότερα.

Στις 7/11/2014 οι κύριοι Κουμούσης και Μπογδάνης, κατόπιν αποδοχής αιτήματός τους από την ΡΑΕ, παρακολούθησαν το συνέδριο του EU TARGET MODEL στο οποίο παρουσιάστηκε από τον κ. Παπαλεξόπουλο και τον καθ. κ. Μπίσκα ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου αγοράς. Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη της Ε.Π.Η.Ε. για ανταλλαγή απόψεων με τους αρμόδιους φορείς (Πρόεδρο ΑΔΜΗΕ, Πρόεδρο ΛΑΓΗΕ, καθ. κ. Μπίσκα και με τον κ. Παπαλεξόπουλο) και ανανέωσαν την συνέχεια των συζητήσεων σε επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις μας.

Στις 25/11/2014 το προεδρείο της ΕΠΗΕ μαζί με τον νομικό του εκπρόσωπο κ. Κολλύρη είχε συνάντηση στην Βουλή με τον τομεάρχη ενέργειας κ. Θανάση Πετράκο, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη και ο κ. Αποστόλης Αλεξόπουλος. Η συνάντηση είχε διάρκεια πάνω από 2 ώρες το Δ.Σ έθεσε συνοπτικά το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον τομέα των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, λόγω και της χρονικής συγκυρίας (κατάθεση του προϋπολογισμού 2015), στις πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων και στις οφειλές του Δημόσιου Τομέα προς την ΔΕΗ. Υπήρξε θετικό κλίμα στο σύνολο της συνάντησης παρότι, δικαιολογημένα, ανέβηκαν οι τόνοι από μέλη του Δ.Σ για την κατάσταση που έχει επέλθει ο τομέας της ενέργειας ύστερα από 5 χρόνια ανεύθυνων – ανεξήγητων αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και με τις πρωτοφανείς τοκογλυφικές πρακτικές των τραπεζών. Στο επόμενο χρονικό διάστημα μέλη του Δ.Σ θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και στο καθαρά τεχνικό κομμάτι των φωτοβολταϊκών (συμβάσεις, ελλείμματα ΛΑΓΗΕ, υπερημερίες, νομοθετημένες στρεβλώσεις, πώληση Α.Δ.Μ.Η.Ε. κ.τ.λ).

Η Ε.Π.Η.Ε. συνεχίζει τις συναντήσεις της με τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση αυτών όσον αφορά την επιβίωση μας στις εξωπραγματικές συνθήκες που μας έχει επιφυλάξει το ΥΠΕΚΑ μέσω των αποφάσεων του.

 Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Ε.Π.Η.Ε. δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έγκριτη ενημέρωση των παραγωγών, είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων μας οι παραγωγοί να έχουν ασφαλείς και έγκυρες γνώσεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Η επιτυχία ή η αποτυχία ενός οποιοδήποτε συλλόγου δεν ορίζεται μόνο από την εντιμότητα και ακεραιότητα του Δ.Σ αλλά πρωτίστως από τα μέλη του συλλόγου τα οποία με την διαρκή παρουσία και προσφορά τους στα συλλογικά όργανα, με τις εμπεριστατωμένες απόψεις τους και την συνεχή πληροφόρηση επί θεμάτων που θα παρουσιάζονται ορίζουν την πορεία του συλλόγου.


ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (2/12/2014)

Είναι γνωστό ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, στην βάση της τραπεζικής πίστης, χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και επενδύσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις υφίστανται ενδελεχή έλεγχο από τα ανάλογα τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς την απόδοση και την βιωσιμότητα τους. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα την διασφάλιση του πιστωτικού ιδρύματος για την αποπληρωμή του δανειοδοτούμενου κεφαλαίου μαζί και των πρόσθετων χρεώσεων που επιβάλλονται στον δανειολήπτη. Τα πιστωτικά ιδρύματα βάσει των αποτελεσμάτων των ελέγχων απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις – ενεχυριάσεις πέραν της αξίας του κεφαλαίου ως πρόσθετες μελλοντικές εξασφαλίσεις.

Η παραπάνω πρακτική χρησιμοποιήθηκε εκτενώς και στην χρηματοδότηση έργων Α.Π.Ε. Οι συμβάσεις δανειοδότησης που υπογράφτηκαν από τους παραγωγούς φ/β είχαν αρχικώς ως τραπεζικές εξασφαλίσεις την σύσταση ενεχύρου της σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ, κατόπιν προστέθηκε και η ενεχυρίαση του χρηματοδοτούμενου κινητού εξοπλισμού και τέλος είχαμε και την υποθήκευση άλλης ακίνητης περιουσίας.

 1. Κατά την αίτηση δανειοδότησης οι επενδυτές πλήρωσαν έξοδα εξέτασης φακέλου από 1000 ευρώ ως και 2500ευρώ. Στην συνέχεια, και για όλη την διάρκεια της δανειακής σύμβασης, οι επενδυτές χρεώνονται επιπλέον το ποσό των 1500 ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ ως ¨ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΧΥΡΟΥ¨ ή ως ¨ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ¨. Οι σχετικοί όροι των συμβάσεων με τις τράπεζες, στους οποίους στηρίζονται οι χρεώσεις εξόδων, είναι καταχρηστικοί σύμφωνα με τον ν. 2251/1994 περί προστασίας του καταναλωτή (δανειολήπτη). Συνεπώς, κατά την άποψη μας οι τράπεζες δεν τηρούν, παρανόμως, αμετάκλητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης οι οποίες έχουν δεχθεί μείωση κατά 40% των εξόδων φακέλου και είναι υποχρεωτικές επειδή έχουν γίνει βάσει αγωγών συλλογικών από ενώσεις καταναλωτών.
 2. Επιπλέον, οι τράπεζες παρακρατούν σε δεσμευμένο ΑΤΟΚΟ λογαριασμό, για την περαιτέρω εξασφάλισή τους, ως και 2 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ δόσεις Κεφαλαίου και Τόκων επιπλέον από την τρέχουσα πληρωμή. Ανάλογα με τους όρους της δανειοδοτικής σύμβασης το ύψος της παρακράτησης μπορεί να είναι από 2 μήνες ως και 6 μήνες. Οι παρακρατήσεις δεν δικαιολογούνται βάσει των συμβάσεων που έχουμε συνάψει με τις τράπεζες, ή/και (ανάλογα με την κάθε κατηγορία συμβάσεων), ακόμη και αν υπάρχει τέτοιος συμβατικός όρος, είναι καταχρηστικός, διότι η τράπεζα δεν έχει καμία εύλογη αιτία να μας στερεί ρευστότητα για να υπερκαλυφθεί η ίδια έναντι μελλοντικών απαιτήσεών της, ειδικά όταν έχει ήδη εξασφαλίσει πολλαπλές ενεχυριάσεις.

Το παραπάνω σημείο αλλεπάλληλων και πολλαπλών διασφαλίσεων της τράπεζας γίνεται ακόμα πιο καταχρηστικό όταν η τράπεζα αποδεδειγμένα δεν διαχειρίζεται ορθά το ενέχυρο. Σε όλα τα σχετικά αιτήματα αλλά και τα εξώδικα που στάλθηκαν από τους παραγωγούς, οι τράπεζες ουδέποτε απάντησαν.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, σε πλήρη αντίθεση με την βασική έννοια ύπαρξης τους την ¨ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΙΣΤΗ¨, αντί να διευκολύνουν τον επενδυτή και να συνδράμουν στην βιωσιμότητα του επενδυτικού πλάνου ώστε να εξασφαλίσουν και την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, παρακρατούν χρήματα στερώντας του την αναγκαία ρευστότητα.

Ο επενδυτής ο οποίος χωρίς καμία ευθύνη του έχει υποστεί μονομερώς και παρανόμως εξοντωτική μείωση των εγγυημένων αποδοχών του από την πολιτεία όχι μόνο δεν έχει ως σύμμαχο τον “συνέταιρό¨ του (το τραπεζικό ίδρυμα) αλλά αντιθέτως το τραπεζικό ίδρυμα στερώντας του τα αναγκαία χρήματα συμβάλλει και, ίσως, επενδύει στην δημιουργία αδυναμίας εκπλήρωσης της δανειακής σύμβασης.

 1. Σε αυτήν την τοκογλυφική πρακτική, τα τραπεζικά ιδρύματα επενδύουν στην καταστροφή μας και ίσως να αποβλέπουν σε μεγαλύτερα οφέλη μέσω των ενεχυριάσεων. Οι τράπεζες έχουν εισαγάγει όρο στις συμβάσεις μας ο οποίος τους δίνει το δικαίωμα, σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να εξοφλήσει μια οποιαδήποτε δόση, μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης και μετατροπής όλου του δανείου ως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή οφειλή. Γνωρίζουμε ότι με την Απόφαση Εφετείου Αθηνών με αριθμό 5253/2003 αυτός ο όρος έχει κριθεί παράνομος και καταχρηστικός.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε την αλλαγή πολιτικής των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι των παραγωγών ειδικότερα μετά την ψήφιση του ν.4254. Σε πολλές περιπτώσεις καλούν τους παραγωγούς να τροποποιήσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις τους με νέες στις οποίες προσθέτουν όρους που υποχρεώνουν τους παραγωγούς είτε :

 1. Να υποθηκεύσουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία,
 2. Να συνάψουν ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα
 3. Να δεσμευθούν πρόσθετα φυσικά πρόσωπα ως εγγυητές
 4. Να δεσμεύονται πλήρως οι καταβολές του ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους του δανειολήπτη
 1. Οι παραπάνω τακτικές έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό τον τραπεζών, ότι λειτουργούν ως πυλώνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το περιθώριο κέρδους μιας τράπεζας (spread) αυξάνεται σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας που έχει η εκχώρηση ενός δανείου. Οι επιχειρήσεις μας προκειμένου να λάβουν δανεισμό, έχουν εκχωρήσει τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. πλέον Λ.Α.Γ.Η.Ε. στον οποίο 100% μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Σε πολλές δε συμβάσεις υπάρχει πλήθος περαιτέρω εξασφαλίσεων, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Είναι σχήμα οξύμωρο να έχουν παραχωρηθεί οι παραπάνω συμβάσεις και οι τράπεζες να ζητάνε επιτόκια αντίστοιχα των καταναλωτικών δανείων!
  Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν συμβάσεις που έχουν τελικά επιτόκια άνω του 10% και σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν ως και το 12%.Στην Ευρώπη του 2014,και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ύψος τέτοιων επιτοκίων χαρακτηρίζονται ως τουλάχιστον τοκογλυφικά.

Είναι φύση αδύνατο να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας:

 1. έχοντας υποστεί την έκτακτη εισφορά από 25% ως και 42%,
 2. με τον ν.4254 έχουν μειωθεί μονομερώς οι αποζημιώσεις των συμβασεών μας απο 10% ως και πάνω απο 40%, υποχρεωτικά έχουμε απωλέσει 4-6 μήνες βεβαιωμένες οφειλές μέσω του πιστωτικού τιμολογίου, 
 3. δεν μας καταβάλλονται οι νόμιμοι τόκοι υπερημερίας, όταν εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους καταβάλλουμε στα πιστωτικά ιδρύματα και στο δημόσιο για τις οφειλές μας,
 4. βιώνοντας την 4μηνη υπερημερία στις καταβολές του ΛΑΓΗΕ, παρά το αντίθετο των βεβαιώσεων της Κυβέρνησης,
 5. είμαστε υποχρεωμένοι στο παρόν να είμαστε φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι για να μας καταβληθούν οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ για τον μήνα Ιούνιο.

Λειτουργώντας οι επιχειρήσεις μας στις προαναφερθήσες συνθήκες ερωτούμε τα πιστωτικά ιδρύματα αν :

 • Θεωρούν τα εισοδήματα από παραγωγή ενέργειας ως ιδιαίτερα επισφαλή;
 • Λαμβάνουν υπόψη την απόφαση του ΣτΕ 2406/2014 (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ν.4093/2012) και ειδικότερα το άρθρο 12 το οποίο αναγράφει για εγγυημένες τιμές στις συμβάσεις των παραγωγών από φωτοβολταϊκά;
 • Χαρακτηρίζουν ως αναξιόπιστους τον ΛΑΓΗΕ και τους μετόχους του (100% Ελληνικό Δημόσιο);
 • Πιστεύουν ότι η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις συμβάσεις παραγωγής, τις οποίες έχουν ήδη ενεχυριάσει, δεν είναι επαρκής;
 • Θεωρούν ότι ο ν.4254 δεν θα επιτύχει τον σκοπό του δηλαδή την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού και την λειτουργία του χωρίς άλλα ελλείμματα;
 • Αμφισβητούν τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για εκπλήρωση των Μνημονιακών υποχρεώσεων ;
 • Έχουν το δικαίωμα με τις πρακτικές τους να υποσκάπτουν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των συμβάσεων των παραγωγών με τον ΛΑΓΗΕ;  

Λόγω όλων των παραπάνω γεγονότων η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας αιτείται τα παρακάτω;

 1. Να δοθεί η δυνατότητα επιλογής σε όλους τους παραγωγούς εξάμηνης άτοκης περιόδου χάριτος, τουλάχιστον ως ότου οι υπερημερίες μειωθούν στις 45 ημέρες, χωρίς περαιτέρω εξασφαλίσεις.
 2. Την άμεση μείωση του υπερβολικού περιθώριού των επιτοκίων δανεισμού (περιθώριο κέρδους για τα τραπεζικά ιδρύματα) κατά 40%, ώστε να συνεισφέρουν κατά αναλογία στην βιωσιμότητα των φωτοβολταϊκών μονάδων οι οποίες λειτουργούν προς εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.  
 3. Άμεση παρέμβαση από το κράτος προκειμένου να παύσουν οι καταχρηστικές χρεώσεις είσπραξης επιπλέον ποσών (διαχείριση ενεχύρου, φακέλου, δανείου).
 4. Την άμεση παύση της δέσμευσης ποσών προκειμένου οι τράπεζες να εξασφαλίσουν μελλοντικές απαιτήσεις τους.

Eπιστολή ΛΑΓΗΕ προς ΥΠΕΚΑ(1/12/2014)

Δραματική επιστολή ΛΑΓΗΕ προς ΥΠΕΚΑ για την επιδείνωση στις πληρωμές των ΑΠΕ

Την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αυξάνει τις υπερημερίες στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ και δημιουργεί εκ νέου εκρηκτικό περιβάλλον, ζητάει με επιστολή της προς τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ. Ταυτόχρονα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις έναντι της ΔΕΗ για τη διεκδίκηση των οφειλομένων.

«Είχαμε την προσδοκία να μην περνάμε τους 2 μήνες υπερημερία, καθυστέρηση που η αγορά θα μπορούσε να ανεχθεί. Παρόλα αυτά μπαίνουμε στους 4 μήνες υπερημερίας και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες», σημειώνει, μιλώντας στο energypress, αρμόδιο στέλεχος του ΛΑΓΗΕ.

Για να φτάσει στους δύο μήνες υπερημερίας ο ΛΑΓΗΕ θα χρειαστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 375 εκατ. ευρώ (σημειωτέον ότι Ιούλιος και Αύγουστος είναι μήνες με μεγάλα τιμολόγια για τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς ). Έχει ενημερώσει γι΄αυτό τη ΔΕΗ που αποτελεί τον κομβικό παράγοντα από τον οποίο ξεκινάνε τα προβλήματα ρευστότητας και ενημερώνει τώρα, με την προαναφερθείσα επιστολή, και το ΥΠΕΚΑ. Μπορεί η ΔΕΗ να βρει αυτά τα χρήματα; Ο ΛΑΓΗΕ ζητάει από τον κ. Παπαγεωργίου να πιέσει προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να δοθούν τα χρήματα που χρωστούν οι φορείς του δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ για ρεύμα που έχουν καταναλώσει, και τα οποία ξεπερνούν σήμερα τα 180 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, να προχωρήσει η ΔΕΗ σε ενίσχυση της ρευστότητάς της μέσω δανεισμού ή άλλων πρόσφορων τρόπων.

Ο ΛΑΓΗΕ ζητάει περεταίρω, να υπάρξει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για το 2015 που να προϋπολογίζει τις ανάγκες πληρωμών και τα απαιτούμενα έσοδα και να διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια ώστε να πληρώνονται έγκαιρα οι παραγωγοί.

Νομικές κινήσεις

«Οι παραγωγοί ΑΠΕ, δικαιολογημένα βεβαίως, μας πιέζουν με κάθε τρόπο, μεταξύ άλλων και με νομικές κινήσεις των οποίων τα αποτελέσματα δεν τα γνωρίζουμε. Εάν, για παράδειγμα, βρεθούμε μπροστά σε κατασχέσεις, δεν θα κινδυνεύει μόνον η ισορροπία στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και η δυνατότητα του ΛΑΓΗΕ να πληρώνει στο πλαίσιο του Ημερήσιου Προγραμματισμού. Αυτό όλοι ξέρουν τι σημαίνει: Θα μπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο που θα τινάξει στον αέρα την ενεργειακή αγορά και θα φτάσει, και πάλι, μέχρι τις υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ προς τους Ρώσους προμηθευτές της και συνεπώς θα τεθεί ζήτημα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού». Με αυτά τα λόγια το στέλεχος του ΛΑΓΗΕ εξηγεί στο energypress γιατί ο Λειτουργός είναι πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις διεκδίκησης από τη ΔΕΗ των οφειλομένων ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι το Δεκέμβριο ο ΛΑΓΗΕ, μετά από εξώδικα που είχε στείλει αρχικά (όπως και τώρα), είχε προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις από τη ΔΕΗ.

Πηγή άρθρου:energypress


Ν. 4203/2013 (ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ 27/11/2014)

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑΣ Ν.4203/2013

ΣΧΟΛΙΟ

<<Πρακτικά, το μόνο που απομένει για να τεθεί σε πρακτική ισχύ η διακοψιμότητα ώστε να παρακρατούνται τα αναφερόμενα στον ν.4203 ποσά από τους παραγωγούς ενέργειας, είναι η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τον ΣΔu:Συντελεστής Διαφοροποίησης ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής.>>

Ν.4203/2013

ΑΡ. 17 ΠΑΡ. 11

 • 11. Μετά το άρθρο 143 του ν. 4001/2011, προστίθενται άρθρα 143Α, 143Β και 143Γ ως εξής:

«Αρθρο 143Α Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου

 1. Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δύναται να συνάπτει συμβάσεις με καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δυνάμει των οποίων συμφωνείται η παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου από τους καταναλωτές προς την ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου). Η Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου συνίσταται στη συνομολόγηση του δικαιώματος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ να προβαίνει μονομερώς σε πρόσκαιρο περιορισμό της ενεργού ισχύος των αντισυμβαλλομένων της καταναλωτών μέχρι ενός συμφωνημένου ορίου, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος.
 2. Οι κατηγορίες καταναλωτών που δικαιούνται να καταρτίσουν Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου, οι προϋποθέσεις κατάρτισης και το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο των Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου, οι λόγοι ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου, ο τρόπος προσδιορισμού, καθώς και ο τρόπος, ο χρόνος και οι προϋποθέσεις καταβολής του οικονομικού αντισταθμίσματος των συμβαλλομένων σε αυτές καταναλωτών, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται κείμενο πρότυπης Σύμβασης Διακοπτόμενου Φορτίου, σύμφωνα με το οποίο θα καταρτίζονται οι σχετικές συμβάσεις.
 3. Η κατάρτιση Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου δεν είναι υποχρεωτική για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αρθρο143Β Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού

 1. Σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο, επιβάλλεται Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού. Στις ανωτέρω μονάδες παραγωγής περιλαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες που εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο, δηλαδή τόσο οι συμβατικές μονάδες παραγωγής όσο και οι μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ δεν περιλαμβάνονται οι μονάδες που εγχέουν ενέργεια στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
 2. Το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού διαφοροποιείται ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής (λιγνιτικές, πετρελαϊκές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου, αιολικά, φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά ειδικού προγράμματος στεγών, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο/βιομάζα και ΣΗΘΥΑ (< 35 MWE) και υπολογίζεται για κάθε κατηγορία Μονάδων Παραγωγής σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

 

ΜΤΑΕu = ΒΠΠΕ Χ ΣΔu Χ ΣΚΕu

 όπου:

 MTAEu:Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού ανά μονάδα παραγωγής

ΒΠΠΕ:Βασικό Ποσοστό Παρακράτησης Εσόδων ίσο με 2%

ΣΔu:Συντελεστής Διαφοροποίησης ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής

ΣΚΕu:Συνολικά Έσοδα της Μονάδας Παραγωγής

 

Ως Συνολικά Έσοδα μιας Μονάδας Παραγωγής u (ΣΚΕu) ορίζονται:

 • για τις Κατανεμόμενες και τις Συμβεβλημένες Μονάδες του Μητρώου Μονάδων του ΑΔΜΗΕ, το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων και χρεώσεων της μονάδας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που διενεργούνται από την ΑΔΜΗΕ Α. Ε. και τη ΛΑΓΗΕ Α. Ε. αντίστοιχα, εξαιρουμένων των χρεώσεων μη Συμμόρφωσης και των χρεώσεων για μη επιβεβλημένες μεταβολές παραγωγής,
 • για τις Μονάδες Α. Π. Ε. και ΣΗΘΥΑ του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων και χρεώσεων της μονάδας που προέρχονται από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Συμβάσεως Πωλήσεως Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α. Ε. και του Παραγωγού,
 • για τα Φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος Στεγών, η πίστωση που προκύπτει ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Συμβάσεως Συμψηφισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ του εκάστοτε Προμηθευτή και του Παραγωγού,
 • για τις Κατανεμόμενες Μονάδες ΣΗΘΥΑ το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων και χρεώσεων της μονάδας που προκύπτουν αφενός ως αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που διενεργούνται από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αντίστοιχα, εξαιρουμένων των χρεώσεων μη Συμμόρφωσης και των χρεώσεων για μη επιβεβλημένες μεταβολές παραγωγής και αφετέρου από την εφαρμογή της Συμπληρωματικής Συμβάσεως Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Κατανε μόμενης Μονάδας ΣΗΘΥΑ μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α. Ε. και του Παραγωγού.

 Στα ως άνω συνολικά έσοδα συμπεριλαμβάνονται τυχόν επιβαλλόμενοι φόροι εξαιρουμένου του ΦΠΑ.

 Λεπτομέρειες σχετικά με τον υπολογισμό των Συνολικών Εσόδων των Μονάδων Παραγωγής καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.


ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΕΛΩΝ ΡΥΠΩΝ(26/11/2014)

Γιάννης Μανιάτης: «Με 150 εκατ. € ενισχύεται η Βιομηχανία μέχρι το 2020, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.»

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων για τη βιομηχανία.

Υπογράφηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και προωθούνται για υπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την αντιστάθμιση του κόστους των εκπομπών ρύπων για τη βιομηχανία.

Με τις αποφάσεις, αφενός ενσωματώνεται η αναλυτική λεπτομερής διαδικασία προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του εν λόγω μέτρου από τον Λειτουργό Αγοράς Ενέργειας A.E. (ΛΑΓΗΕ A.E.) μέχρι το τέλος του 2014 και αφετέρου προσδιορίζονται οι πόροι για τη χρηματοδότηση του μέτρου για το σύνολο της περιόδου 2013-2020. Το μέτρο χρηματοδοτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, για τις οποίες τον ρόλο του εκπλειστηριαστή έχει ο ΛΑΓΗΕ, ως ένα πρώτο βήμα αναβάθμισής του στη μετάβαση προς ένα σύγχρονο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Με το μέτρο αυτό, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως χαρτοβιομηχανία, κεραμοποιία, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανία μετάλλων, υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν με ποσό της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ ετησίως, για τη χρονική περίοδο 2013- 2020, ούτως ώστε να αντισταθμίσουν ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους λόγω του έμμεσου κόστους δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Οι δύο ΚΥΑ έχουν σταλεί για υπογραφή στους Υπουργούς, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και Οικονομικών κι ενσωματώνουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του μέτρου μέχρι το τέλος του 2014, που θα συμπεριλάβει την αναδρομική ενίσχυση της βιομηχανίας και για το 2013.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει τα εξής:
«Με την υπογραφή των σχετικών ΚΥΑ, ολοκληρώνεται μια συντονισμένη πολιτική και επιστημονική προσπάθεια για ενσωμάτωση στην Ελληνική ενεργειακή πολιτική ενός σύγχρονου μέτρου μείωσης του ενεργειακού κόστους. Ενός μέτρου, που ήρθε για να μείνει πολλά χρονιά, καθώς θεωρείται δεδομένη η επέκτασή του και μετά το 2020. Η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, προκειμένου να προστατέψει την ευρωπαϊκή και ελληνική βιομηχανία από τον διεθνή ανταγωνισμό. Με ένα ποσό ύψους 120 – 160 εκατ. €, το ΥΠΕΚΑ αποτελεί ένα από τα πρώτα Υπουργεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενσωματώνει στις πολιτικές του ένα τέτοιο μέτρο στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας».


Ιδρυτική Ανακοίνωση Ε.Π.Η.Ε (9/11/2014)

ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Tα τελευταία χρόνια όλοι είμαστε μάρτυρες των δυσμενών εξελίξεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά συστήματα υπέσθησαν την άνευ προηγουμένου διαπόμπευση τους από την Πολιτεία.

Οι μονομερείς πρακτικές των αρμοδίων προς τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών, είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι αδιανόητη η υπονόμευση, ο ευτελισμός και η συνεχιζόμενη απαξίωση των επενδύσεων μας οι οποίες εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, ενισχύοντας την ενεργειακή και μη ανεξαρτησία της χώρας μας, υλοποιώντας επενδύσεις στα δίκτυα της χώρας.

Είναι άξιο αναφοράς ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στον τομέα των φωτοβολταϊκών ως επι το πλείστον υλοποιήθηκαν στην χειρότερη χρονική περίοδο της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της χώρας μας. Δεν πρέπει να λησμονεί, κανείς, ότι την εν λόγω εποχή οι περισσότεροι τροφοδότησαν την κρίση αποσύροντας σημαντικά κεφάλαια από την χώρα, ενώ οι κατά την Πολιτεία ¨ένοχοι φωτοβολταϊκοι¨, επένδυσαν στη χώρα μας τεράστια ποσά και ενίσχυσαν με εγγυημένες επενδύσεις τα καταρρακωμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι σχήμα οξύμωρο να παρουσιάζεται ως μοναδικός υπαίτιος για την εκρηκτική -δήθεν- κατάσταση του τομέα των ΑΠΕ στην χώρα μας, ο νόμιμος επενδυτής ο οποίος ακολούθησε πιστά και χωρίς παρέκκλιση το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό πλαίσιο. Ξεπερνά τα όρια της λογικής η στοχοποίηση από μέρους της Πολιτείας μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας πολιτών και η υπονόμευσή της στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αντίθετα, οι καθ΄ όλα αρμόδιοι Διοικούντες αποποιούνται προκλητικά τις ευθύνες της αποτυχίας τους στην σχεδίαση και υλοποίηση ενός βιώσιμου, ισόνομου και ισότιμου Εθνικού πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ.

Οι έκτακτες εισφορές, η επιπλέον -διπλή- φορολόγηση επί τον ήδη παρακρατηθέντων φόρων, οι υπερημερίες, τα πιστωτικά τιμολόγια και η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων μας, για τους Διοικούντες ίσως να είναι μια απλή διοικητική διαδικασία, αλλά για όλους εμάς τους παραγωγούς είναι η οικονομική και φυσική καταστροφή ημών και των οικογενειών μας.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα και μετά την προτροπή πολλών παραγωγών ήταν μονόδρομος για εμάς η ίδρυση ενός συλλόγου ο οποίος θα προσπαθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο να αντιστρέψει την παρούσα ζοφερή κατάσταση.

Η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας δημιουργείται με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων των παραγωγών ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα ανα την επικράτεια.

Ταυτόχρονα δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την χρησιμότητα όλων των ΑΠΕ στην χώρα μας, στον πλανήτη αλλά και να αναδείξουμε την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Σύλλογος μας με έδρα την Αθήνα θα προσπαθήσει να προβάλλει και να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα και των πιο απομακρυσμένων παραγωγών, οι οποίοι μας έχουν πλησιάσει και πλαισιώσει εξ αρχής. Οι παραγωγοί εκτός Αθηνών μη έχοντας τη δυνατότητα να βρίσκονται παρόντες στους αρμόδιους φορείς, υπομένουν χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Είναι ζωτικής σημασίας η βιωσιμότητα των εν λόγω παραγωγών, οι οποίοι λόγω της αποκεντρωμένης παραγωγής, έχουν ιδιαίτερη προσφορά στην προστασία των Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας το οποίο είναι και ζητούμενο των Ευρωπαϊκών Οδηγιών!!

Στην Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν ως μέλη φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έχουν εγκατεστημένο εντός της ελληνικής επικράτειας και συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό δίκτυο αυτής, τουλάχιστον ένα φωτοβολταϊκό πάρκο (μεγαλύτερο ή ίσο των 11KWP), διαθέτουν δε την παραγόμενη ενέργεια στον ΛΑΓΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ βάσει συμβάσεως πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η οικονομική πίεση και η απογοήτευση που έχει καταβάλλει τους παραγωγούς, έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από τις εξελίξεις. Πλέον όμως ακόμα και για τους πιο ¨καλόπιστους¨ η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας είναι ιδιαίτερα αμφίβολη.

Από μόνο του το γεγονός αυτό θα πρέπει να είναι το έναυσμα της συμμετοχής και της συσπείρωσης μας με σκοπό την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης και της προδιαγραμμένης καταστροφής μας.


Επιστολή Ε.Π.Η.Ε στον ΑΝΤ1-Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων (31/10/2014)

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Παρακολουθήσαμε το βραδινό δελτίο του τηλεοπτικού σας σταθμού στις 31/10/2014 στο οποίο είχατε μεταξύ των άλλων ως θέμα και τις μελέτες του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με θέμα την εκτίναξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη την εξαετία 2008‐2013.

Στο ρεπορτάζ σας αναφέρατε ότι οι λόγοι που εκτίναξαν το κόστος για τον καταναλωτή είναι ¨η έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι χρεώσεις δικτύου και κυρίως λόγω του τέλους υπέρ ΑΠΕ¨. Στους πίνακες με τις ¨κρυφές¨ χρεώσεις στον λογαριασμό του ρεύματος που πληρώνει ο μέσος καταναλωτής και οι οποίες όπως αναφέρεται δεν αφορούν την κατανάλωση του ρεύματος παρουσιάσατε μεταξύ των άλλων:

 1. Ειδικό Τέλος για την Πράσινη Ενέργεια
 2. Χρεοπιστώσεις από πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά
 3. Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γνωρίζοντας ότι ο σταθμός σας έχει ως βασική αρχή την έγκριτη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού όπως επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και χρειάζεται εξειδικευμένο γνωστικό επίπεδο, θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για κάποιες αστοχίες στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

 1. Στις συγκεκριμένες μελέτες ο μέσος λογαριασμός αναλύεται ακολούθως :
  1. 53% κόστος ενέργειας (ΔΕΗ)
  2. 18 % χρεώσεις δικτύου Μεταφοράς και διανομής ( Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 100% θυγατρική της ΔΕΗ, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας 100% θυγατρική της ΔΕΗ)
  3. 18% φόροι
  4. 12% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Από την παραπάνω ανάλυση αποδεικνύεται ότι το 71% του συνόλου του λογαριασμού αφορά την ΔΕΗ Α.Ε και μόλις το 12% αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οπότε
η εκτίναξη του κόστους κατά 60% τα τελευταία 6 χρόνια δεν μπορεί κυρίως να οφείλεται στις ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν βάση των εν λόγω μελετών το 12% του λογαριασμού.

 1. Στις χρεώσεις που αναφέρατε, οι οποίες δεν αφορούν την κατανάλωση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν υφίσταται Ειδικό Τέλος για την Πράσινη Ενέργεια ούτε Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπάρχει μόνο η ρυθμιζόμενη χρέωση Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το οποίο αφορά τις ΑΠΕ. Η χρέωση αυτή αφορά καθαρά
  την κατανάλωση ενέργειας και υπολογίζεται βάση της καταναλισκόμενης ενέργειας του κάθε καταναλωτή επί το ρυθμιζόμενο κόστος της παραγωγής Πράσινης Ενέργειας. Ο καταναλωτής υποχρεούται στην συνολική του κατανάλωση να χρησιμοποιεί Πράσινη Ενέργεια βάση των Ευρωπαϊκών στόχων που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και οποίοι έχουν ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία με τον ν.3851/2010.
 2.  Θα πρέπει να σας επισημάνουμε επίσης ότι δεν αναφέρατε μια βασική χρέωση που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε στον λογαριασμό μας μέσο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας η οποία είναι η χρήση πετρελαίου στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα (νησιά τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα στο ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας) για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης τους από της ιδιαίτερα ρυπογόνες και κοστοβόρες μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι, παρότι υπάρχει μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου στην διεθνή αγορά η ΔΕΗ Α.Ε έχει ζητήσει και έχει εγκριθεί περαιτέρω αύξηση της συγκεκριμένης χρέωσης.
 3. Τέλος, οι Χρεοπιστώσεις από πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά δεν αφορούν και δεν επιβαρύνουν σε καμία περίπτωση τον μέσο καταναλωτή αλλά αφορούν μόνο τους παραγωγούς ενέργειας από το ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών επί στεγών. Οι χρεοπιστώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της σύμβασης που έχουν υπογράψει οι συγκεκριμένοι παραγωγοί με την ΔΕΗ Α.Ε και αφορούν τον συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

H Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει σαν σκοπό την με κάθε πρόσφορο τρόπο ανάδειξη της πραγματικής προσφοράς των ΑΠΕ στον Πολίτη και στην Χώρα και στα πολλαπλά οφέλη που αυτές παρέχουν μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας και της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (διοξειδίου του άνθρακα).

H Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκτός του προφανούς έργου της υποστήριξης της προσφοράς των ΑΠΕ, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στον πολίτη‐καταναλωτή ο οποίος καλείται συνεχώς να πληρώνει τις ελλείψεις και αστοχίες των εκάστοτε Κυβερνήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση στον τομέα των ΑΠΕ και γενικότερα στον ενεργειακό τομέα, όπως επίσης θα σταθούμε αρωγός στην προσπάθεια όλων για την προώθηση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και την ανάδειξη των οφελών που θα πρέπει να απολαμβάνει ο καταναλωτής λόγω της κατανάλωσης Πράσινης Ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνετε τόσα χρόνια στην έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση του πολίτη‐καταναλωτή θεωρούμε ότι θα λάβετε στο εξής υπόψη σας τις παραπάνω αδιαμφισβήτητες πληροφορίες και θα αναδείξετε τους πραγματικούς λόγους που επιβαρύνεται ασύμμετρα και άδικα ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας.