ΑΡΘΡΑ 2016

ΑΡΘΡΑ 2016


Ομαδική Ασφάλιση (23/11/2016)

Μετά από προσπάθεια που διήρκεσε περισσότερο από 12 μήνες, το αίτημα πολλών Φωτοβολταϊκών Παραγωγών, έγινε πραγματικότητα. Το Δοιηκητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε., κατέληξε σε ένα Ασφαλιστήριο το οποίο πληροί όλες τις απαιτήσεις μας.

Το ασφαλιστήριο αυτό είναι Μοναδικό.

 • Kαλύπτει όλες τις απαιτήσεις μας, έχει χαμηλές απαλλαγές και είναι από τα φθηνότερα της αγοράς.
 • H εταιρεία που το παρέχει είναι από τις μεγαλύτερες του χώρου.
 • O μεσίτης που αναλαμβάνει για λογαριασμό μας τη διαπραγμάτευση της ζημιάς είναι εξαιρετικός,

Αλλά γιατί θα είμαστε όλοι μαζί.

Η Διαπραγματευτική δυνατότητα που μας δίνεται αν συγκεντρωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια 500+ σταθμών είναι τεράστια. Εάν καταφέραμε το υπάρχον ασφαλιστήριο με την υπόσχεση ότι θα ασφαλιστούν 500 σταθμοί, φανταστείτε την επόμενη χρονιά πόσο καλύτερους όρους θα επιτύχουμε.

Η Επιτυχία του Κοινού αυτού Εγχειρήματος εξαρτάται από την συμμετοχή όλων μας.ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (15/11/2016)

Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα την προσπάθεια ορισμένων κύκλων, οι οποίοι στηριζόμενοι στην δημιουργία πόλωσης και αντιπαλότητας μεταξύ κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, να «παραδίδουν» μαθήματα συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η συντονισμένη προσπάθεια τους για κατάρρευση 2,6GW εγχώριου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού το οποίο είναι οι φ/β εγκαταστάσεις, θα επιφέρει πραγματικά και όχι εικονικά προβλήματα στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και κατά συνέπεια στην αδιάλειπτη προμήθεια ενέργειας των καταναλωτών. Η συμβολή των φ/β όσον αφορά την λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, έχει επιβεβαιωθεί όχι μόνο θεωρητικά με την δημοσιευμένη μελέτη του Α.Δ.Μ.Η.Ε. (βλ. παραπομπή 1) , αλλά και στην πράξη. Προφανώς δεν έγινε αντιληπτό σε πολλούς τι συνέβη τον Ιούλιο του 2015 και πώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δεν κατέρρευσε. Σίγουρα δεν ήμασταν εμείς που κατεβάσαμε διακόπτες κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Σε συνθήκες που ουδέποτε είχαν προβλεφθεί όχι μόνο δεν υπήρξε black-out αλλά ούτε καν δόθηκαν εντολές διακοπής, γεγονός το οποίο είχαμε θέσει σε γνώση του τέως υπουργού κ. Σκουρλέτη (βλ. παραπομπή 2).

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε τεχνολογικά επιχειρήματα, αφενός μεν γιατί το πράξαμε στο παρελθόν δημοσιεύοντας λεπτομερή δεδομένα από το 2011 ως και το 2015 τα οποία αποδείκνυαν την εικονικότητα του μέτρου, αφετέρου δε γιατί τα στοιχεία τα οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και λήφθηκαν υπ ΄οψιν από την Κομισιόν είναι διάτρητα, όπως ορθώς αποδείξαμε (βλ. παραπομπή 3). Ας γίνει γνωστό λοιπόν, ότι και τα επίκαιρα στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής και των συνθηκών που επικράτησαν στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό για το 2016, είναι καταπέλτης για όσους συνεχίζουν με περίσσεια άγνοια να δικαιολογούν σε τεχνοκρατικούς όρους την χρησιμότητα της Διακοψιμότητας. Επιπλέον, έχει γίνει παραδεκτό δημοσίως από όλους τους εγχώριους εμπλεκόμενους ότι το μέτρο της Διακοψιμότητας είναι ένα εργαλείο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής (βλ. παραπομπή 4).

Με τον ν.4414/2016, για πρώτη φορά η Πολιτεία αναγνώρισε και αποδέχθηκε την συμβολή των Α.Π.Ε., σε καθαρά οικονομικούς όρους, στην απομείωση του χονδρεμπορικού κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι άξιο απορίας γιατί οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας, αφού παρουσιάζονται ως προστάτες του καταναλωτή, δεν εξετάζουν αν το τεράστιο όφελος που προέκυπτε στο παρελθόν από την λειτουργία των Α.Π.Ε. μετακυλίονταν από την προμήθεια στον καταναλωτή; Δεν θυμόμαστε οι ευκαιριακοί προστάτες να διαμαρτύρονταν, για την επιβάρυνση του καταναλωτή το 2013 με ένα δις ευρώ για τους μηχανισμούς Μ.Α.Μ.Κ. και Α.Δ.Ι.! Δεν είμαστε σίγουροι αν έχει γίνει κατανοητό, ότι οι καταναλωτές πλήρωναν τόσα χρόνια τα τιμολόγια κάποιων τα οποία ήταν χαμηλότερα του πραγματικού χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία κρίθηκαν ως κρατική ενίσχυσηΔεν είμαστε σίγουροι αν έχει γίνει κατανοητό ότι, οι αυξήσεις του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. προήλθαν, κατά κύριο λόγο, απο τις συνέπειες των τεράστιων «επιδοτήσεων» των θερμικών μονάδων οι οποίες εικονικά απομείωσαν το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, για να «δικαιολογούνται» σε κάποιους τα τιμολόγια κάτω του κόστους. Αλήθεια γιατί ο πολύπαθος καταναλωτής έπρεπε να φορτωθεί από την μια τους μηχανισμούς επιδότησης των θερμικών μονάδων και από την άλλη να έχει τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή επιβάρυνσης στο ΕΤΜΕΑΡ (12 φόρες παραπάνω από κάποιες άλλες κατηγορίες καταναλωτών); Ας μην γελιόμαστε ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει τους πάντες. Απλά κάποιοι με καθεστωτικό τρόπο θεωρούν ότι έχουν αποκλειστικότητα στην διαχείριση της τσέπη του και προσπαθούν με ανυπόστατες κατηγορίες να διασφαλίσουν την «επιδότηση» που λαμβάνουν σε βάρος των φ/β παραγωγών και γενικότερα των ΑΠΕ.

Θα συμφωνούσαμε, αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για την σωτηρία της χώρας, για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας και η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στην χώρα. Η τεράστια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, η μη ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η αδυναμία των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε «φθηνό» τραπεζικό δανεισμό, αποτελούν τροχοπέδη για να πάει μπροστά η χώρα. Σε αυτά θα πρέπει να στοχεύει η συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια των επιχειρήσεων για να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, για να έχουμε την πολυπόθητη υγιή ανάπτυξη. Διερωτόμαστε λοιπόν, ποιόν εξυπηρετεί η πόλωση, ο κοινωνικός αυτοματισμός, η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων και ο αποπροσανατολισμος; Σίγουρα όχι την προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε, στον «ιδιαίτερο» χαρακτήρα των δημόσιων παρεμβάσεων, μικρού μέρους των εκπροσώπων του βιομηχανικού κλάδου, θέλουμε να πιστεύουμε, και να θέσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί η άνεση με την οποία θέτονται διλήμματα αν θα καταστραφούν οικογένειες και ποιες θα είναι αυτές! Οι οικογένειες των εργαζομένων σας, θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, χρησιμοποιούνται ως πιόνι στην σκακιέρα για την επίτευξη των ιδιωτικών συμφερόντων σας! Διαχωρίζουμε την θέση μας από τέτοιες απόψεις αλλά στην παρούσα χρονική συγκυρία και κατόπιν της δημόσιας τοποθέτησης σας διερωτόμαστε. Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να παρουσιάζεστε ως «δικαστές» και να θέτετε υπό αμφισβήτηση, δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό, την βιωσιμότητα των χιλιάδων φ/β επιχειρήσεων και την επιβίωση των οικιακών παραγωγών από φ/β; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να θέτετε υπό αμφισβήτηση την επιβίωση των εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που ζουν άμεσα ή έμμεσα από τις φ/β εγκαταστάσεις μας, για λόγους ιδιωτικού συμφέροντος; Πραγματικά δεν γνωρίζαμε ότι υφίσταται ταξικό μίσος μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά προφανώς στον βωμό της αύξησης της κερδοφορίας σας ισοπεδώνονται τα πάντα. Αυτή είναι η ιδέα σας για την συλλογική προσπάθεια, για την εγχώρια επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, να κλείσετε όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή να απειλείτε να απολύσετε τους εργαζομένους σας σε στιγμή που, όπως υποστηρίζετε, έχει εκτιναχθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σας; Το σίγουρο είναι ότι σήμερα στο στόχαστρο σας είναι οι φ/β επιχειρήσεις, αύριο-μεθαύριο ποιος ξέρει!!! Θα έρθει και η σειρά άλλων!!!

Οι φ/β παραγωγοί μέσω των εκπροσώπων τους, έδειξαν πραγματικά ότι θέλουν η ελληνική βιομηχανία να στηριχθεί. Γι’ αυτό και στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Μείωσης του Ενεργειακού Κόστους στην γ.γ Βιομηχανίας τον Μάϊο του 2015, πρότειναν ορθολογικά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη της Διακοψιμότητας στον Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (βλ. παραπομπή 5). Γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, όπως αποδεικνύεται στο παρόν, χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 225εκατ ευρώ, το οποίο είχε τεθεί ως ανώτερο όριο από το 2014 για τον εν λόγω μηχανισμό. Τότε οι κύριοι οι οποίοι τώρα παρουσιάζονται ως υποστηρικτές των συλλογικών προσπαθειών, όχι μόνο δεν καταδέχτηκαν να συζητήσουν μαζί μας αλλά κατά την απουσία μας προχώρησαν ακόμα παραπέρα σε ρατσιστικού τύπου χαρακτηρισμούς. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας κρίνεται για τις αξίες και το τι πρεσβεύει από τις ενέργειες και τα λεγόμενα του.

Διαβάζουμε ότι , τα δωρεάν χρήματα για την Διακοψιμότητα έπιασαν τόπο και εκτίναξαν την ελληνική βιομηχανία, δηλαδή τα 45εκατ ευρώ (προϋπολογιστικά γιατί αναμένονται οι εκκαθαρίσεις) ήταν ο βασικός λόγος για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Δεν θα κρίνουμε κατά πόσο ευσταθούν τα προαναφερόμενα, αλλά κατόπιν αυτού και στην βάση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού της Χώρας για δίκαιη ανάπτυξη, αναμένουμε από την στιγμή που οι φ/β επιχειρήσεις έχουν επιδοτήσει με 73% αυτήν την ανάπτυξη και την κερδοφορία σας να μας αποδοθεί και η αναλογία από τα κέρδη!!

Επιστρέφοντας στον ρεαλισμό, γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι όχι μόνο δεν έχουμε υπερκέρδη αλλά είναι αδύνατο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στις παρούσες συνθήκες :

 1. δεν έχουμε εισπράξει το 60% του ετήσιου τζίρου τους, καθώς οι οφειλές του Λ.ΑΓ.Η.Ε. αφορούν καλοκαιρινούς μήνες με υψηλή απόδοση των φ/β σταθμών, 
 2. τα τραπεζικά ιδρύματα δεσμεύουν δόσεις δανείων από δύο ως και έξι μήνες για εξασφάλιση μελλοντικών τους απαιτήσεων,
 3. τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλάκαι φτάνουν ως και 12,5%,
 4. οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσειςείναι ιδιαίτερα υψηλές, όπως για όλες τις επιχειρήσεις, 
 5. τα έξοδα των φ/β σταθμών για συντήρηση-ασφάλισηείναι αυξημένα (εκτεθειμένος εξοπλισμένος σε όλη την διάρκεια λειτουργίας τους, στα καιρικά φαινόμενα),
 6. Οι παραγωγοί για να πληρωθούν π.χ. τον μήνα Απρίλιο του 2016 είναι υποχρεωμένοι να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι στο παρόν, 
 7. η επιβολή του μέτρου της Διακοψιμότητας με την μέγιστη δυνατή επιβάρυνση στους φ/β σταθμούς 3,6% επί του τζίρου τους. Με την οποία, οι φ/β παραγωγοί πληρώνουν την καταργούμενη, ως κρατική ενίσχυση, έκπτωση (20%) που απολάμβαναν οι βιομηχανικοί καταναλωτές στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα προαναφερόμενα μας επιβαρύνουν ασύμμετρα και οδηγούν τις επιχειρήσεις μας με μαθηματική ακρίβεια στην άμεση κατάρρευση. Με απλές πράξεις, αν αθροίσουμε τα οικονομικά στοιχεία των ανωτέρω γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις μας έχουν απωλέσει ρευστότητα άνω του ετήσιου τζίρου τους, οπότε εύλογα δημιουργείται το ερώτημα : Οι οικογένειες μας πως θα επιβιώσουν;

Δεν είναι δυνατόν κανείς σώφρων να πιστεύει, στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, ότι υπάρχουν πρόσθετα εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες ώστε να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες των φ/β σταθμών και να εξασφαλίσουν τα βιοποριστικά μας έξοδα.

Τα προαναφερόμενα έχουν σταλεί ουκ ολίγες φορές με επιστολές μας στην κυβέρνηση και είναι γνωστά σε όλους (βλ. παραπομπές 6-7) .

Παρ όλα αυτά, οι Διακοπτόμενοι πελάτες εισπράττουν αμοιβές για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες τους πιο γρήγορα από ότι εισπράττουμε εμείς που πληρώνουμε την Διακοψιμότητα. Αυτή την διάκριση μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχαμε εντοπίσει και θέσει εξαρχής στην δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, ενώ είχαμε ζητήσει να δημοσιεύονται τα στοιχεία των πληρωμών των Διακοπτόμενων Πελατών όπως ακριβώς συνέβαινε με τα Α.Δ.Ι. και το Μ.Α.Μ.Κ. αλλά και οι τυχόν εντολές διακοπής (βλ. παραπομπές 8-9). Είναι αδιανόητο η Ρ.Α.Ε., αυτοβούλως, να μην επιλαμβάνεται αυτών των αδιαφανών γεγονότων όπως επίσης να μην έχει προχωρήσει ακόμα στην διερεύνηση των συνθηκών χειραγώγησης των δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2016. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ σε επιστολή της προς την ΕΒΙΚΕΝ στης 11/4/2016 αναφέρει, «… Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ επιμένει στη συνέχιση της καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας με την ΕΒΙΚΕΝ και όλους τους πελάτες της Υψηλής Τάσης και θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του οφέλους όλων των μερών από τη διακοψιμότητα….» (βλ. παραπομπή 10).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

 

   ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ   ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

 ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ   ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ


ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (4/11/2016)

Ύστερα από διεργασίες που κράτησαν πολλούς μήνες, το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης της Ε.Π.Η.Ε – Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. ολοκληρώθηκε. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, πως πετύχαμε μακράν το καλύτερο συμβόλαιο της αγοράς με πλήρης καλύψεις και χαμηλές απαλλαγές. Το κόστος του είναι 1,7 της χιλίοις, δηλαδή για ένα πάρκο 100kw.p σταθερό με απώλεια κερδών 60.000 ευρώ, θα ανέρχεται σε 340 ευρώ το έτος.

Για περεταίρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το omadikiasfalisi.ephe@yahoo.com ή να ανατρέξετε στο site μας στο κομμάτι της ομαδικής ασφάλισης (μενού–> ομαδική ασφάλιση).


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΓΗΕ – ΥΠΕΝ 21/10/2016)

Στις 20/10/2016 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών με τον Πρόεδρο του Λ.Α.ΓΗ.Ε. κ. Φιλίππου και στο ΥΠ.ΕΝ. με τον κ. Παπασταμόπουλο (Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Ενέργειας) και τον γενικό γραμματέα ΥΠ.ΕΝ. κ. Βερροιόπουλο. Στην αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών μετείχαν οι κ.κ Παπακυριακού Ιωάννης, Μπογδάνης Σπύρος (Ε.Π.Η.Ε.), Παναγής Γιάννης, Τόκας Αστέριος και Νίκας Άρης (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.).

Λ.ΑΓ.Η.Ε.

Στον κ. Φιλίππου θέσαμε τους έντονους προβληματισμούς μας για την απαράδεκτη κατάσταση στις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε., γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στις τάξεις των φ/β παραγωγών. Παράλληλα ζητήσαμε να πληροφορηθούμε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των παραγωγών Α.Π.Ε. για το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι εισροές του Ε.Λ.Α.Π.Ε. είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις αποφάσεις της Δ.Ε.Η. (βλ. cash flow), οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν έντονο «εταιρικό» πρόσημο. Συνέπεια αυτού είναι αδυναμία κατάρτισης, εκ μέρους του Λ.ΑΓ.Η.Ε., του οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος στις καταβολές της Δ.Ε.Η. προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Πληροφορηθήκαμε ότι οι συμψηφισμοί που διενεργήθηκαν μονομερώς από την Δ.Ε.Η. το τελευταίο δίμηνο (βλ. Δελτίο Τύπου Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. – Ε.Π.Η.Ε. 23/9/2016), δεν έγιναν αποδεκτοί από τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. ο οποίος επανατιμολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά χρεώνοντας τα εκ νέου στην Δ.Ε.Η., ωσότου υπάρξει το δέον κανονιστικό πλαίσιο για την διενέργεια τους.

Συζητήθηκε εκτενώς η επικείμενη ανάληψη της τιμολόγησης του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., από τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. και η είσπραξη αυτού από τους Προμηθευτές, η οποία θα υλοποιηθεί σε νομοθετικό επίπεδο στις επόμενες μέρες. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, γεγονός το οποίο είχαμε επισημάνει στην ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ από τον Δεκέμβριο του 2015.

ΥΠ.ΕΝ.

Στις διαδοχικές συναντήσεις μας με τους κ. Βερροιόπουλο και κ. Παπασταμόπουλο, θέσαμε εκ νέου την κατ’ ουσίαν στάση πληρωμών της Δ.Ε.Η. έναντι των παραγωγών από Α.Π.Ε. και την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων που λάβαμε από 27/9/2016 για την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά στις πληρωμές του Λ.ΑΓ.Η.Ε. Αν και υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ρευστότητα της Δ.Ε.Η. (βλ. 36 δόσεις, σύναψη σύμβασης προμήθειας του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ της ΕΛΛΑΔΟΣ κ.α), η Δ.Ε.Η. συνεχίζει να στραγγαλίζει τους παραγωγούς από Α.Π.Ε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας τα οποία αποδεικνύουν ότι η Δ.Ε.Η. στο παρόν καταβάλλει στον Λ.ΑΓ.Η.Ε. το Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. του Φεβρουαρίου του 2016. Γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπ ΄οψιν από την Ρ.Α.Ε. όσον αφορά την σύννομη λειτουργία της Δ.Ε.Η. σε σχέση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο. Για την άρση των ασαφειών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θυμίζουμε ότι, ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος (ΦΕΚ Β’ 103/31.1.2012) όπως ισχύει, δεν προβλέπει καμία πίστωση όσον αφορά την καταβολή του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. από τους Προμηθευτές στον Διαχειριστή του Συστήματος (Α.Δ.Μ.Η.Ε.). Με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και το γεγονός ότι η Δ.Ε.Η., κατά δήλωση του κ. Παναγιωτάκη έχει 5.5 εκ. συνεπείς πελάτες, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα

« που βρίσκονται τα χρήματα τα οποία έχει καταβάλλει ο καταναλωτής, τους τελευταίους 7μήνες, για την διακριτή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ;».

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και γνωστοποιούμε ότι, οι πρακτικές της Δ.Ε.Η. αλλά και η ανοχή αυτών από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους όχι μόνο δεν περνάνε απαρατήρητες σε επίπεδο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δημιουργούν ιδιαίτερους προβληματισμούς και στο επίπεδο των τελικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του ΥΠ.ΕΝ ώστε αφενός μεν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του για την έγκαιρη και αδιάλειπτη αποπληρωμή των παραγωγών από Α.Π.Ε., αφετέρου δε για την διασφάλιση της επιβεβλημένης-θεσμοθετημένης ισονομίας και ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (5/10/2016)

Σε συνέχεια των συναντήσεων της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. και της Ε.Π.Η.Ε. (23/09/2016) με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη και στο Υ.Π.Ε.Ν. τους κ. Παπασταμόπουλο και κ. Βερροιόπουλο, εντείναμε την πίεση μας, σε καθημερινή βάση, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που λάβαμε (βλ. Δελτίο Τύπου 27/9/216).

Θα παραθέσουμε χρονικά και συνοπτικά τις εξελίξεις όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που λάβαμε από το Υ.Π.Ε.Ν. (βλ. Δελτίο Τύπου 27/9/2016).

 1. 26/9/2016: Τέθηκε έντονα στο Υ.Π.Ε.Ν. το θέμα των εισηγήσεων του Λ.Α.Γ.ΗΕ., όσον αφορά την μεθοδολογία υπολογισμού του νέου εσόδου του Ε.Λ.Α.Π.Ε. (ν.4414 αρ. 23). Υπήρξε διαβεβαίωση ότι η εν λόγω μεθοδολογία θα εξεταστεί από την Ρ.Α.Ε. με βασικό γνώμονα την αιτιολογική έκθεση του ν.4414 όσον αφορά την θεσμοθέτηση του εν λόγω εσόδου.
 2. 30/9/2016: Διαβεβαίωση του προέδρου της Δ.Ε.Η. πως « εφόσον εισπραχθούν οφειλές της Κεντρικής Κυβέρνησης προς την ΔΕΗ, αυτές θα αποδοθούν στον σύνολο τους στον Ε.Λ.Α.Π.Ε.» 
 3. 2/10/2016: Συνέντευξη κ. Σκουρλέτη στην οποία αναφέρεται « Σχετικά δε με την ρευστότητα της επιχείρησης, ως ΥΠΕΝ έχουμε διατυπώσει – στο ΚΥΣΟΙΠ και στον πρωθυπουργό – την ανάγκη τουλάχιστον ο στενός δημόσιος τομέας να αποπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς την Δ.Ε.Η., οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατ ευρώ». 
 4. 4/10/2016: Διαβεβαίωση από πλευράς Υ.Π.Ε.Ν. πως την ερχόμενη εβδομάδα, με το πέρας της 2ης αξιολόγησης, θα υπογραφεί με απόφαση του κ. Τσακαλώτου η πληρωμή, μέρους των χρεών της κεντρικής κυβέρνησης ύψους 110 εκατ. € προς την Δ.Ε.Η. 
 5. Ως 7/10/2016 : Το ΦΕΚ για την υπουργική απόφαση για το 72% των ρύπων (από 60%) το οποίο θα αποδώσει άμεσα στον Λ.Α.Γ.Η.Ε. περίπου 14 εκατ. €.

Αρνητική εξέλιξη είναι ότι, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. στης 28/9/2016 δεν αποφασίσθηκε έκτακτη καταβολή χρημάτων προς τον ΕΛΑΠΕ, αίτημα το όποιο θέσαμε εξαρχής λόγω των εκρηκτικών συνθηκών που βιώνουν οι παραγωγοί φ/β. Υπάρχει έντονος προβληματισμός όσον αφορά τις συνεχόμενες αποφάσεις της Διοίκησης της Δ.Ε.Η. σε σχέση με τις εισροές στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Γεγονός το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα έχει πάρει μεγάλη διάσταση, κατόπιν της δημοσίευσής του με το Δελτίο Τύπου μας από 27/9/2016, παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα :

«Η ΔΕΗ επέλεξε, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τον συμψηφισμό της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2014-2015 με τρέχουσες καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, περί των 85εκατ ευρώ. Θα μπορούσε, κάλλιστα να προβεί σε τμηματικό λογιστικό συμψηφισμό χωρίς όμως να παύσει τις καταβολές της προς τον ΕΛΑΠΕ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομ. Ευρώ.».

Οι συμψηφισμοί στους οποίους προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Δ.Ε.Η., είχαν αναφερθεί από τον πρόεδρο του Λ.Α.Γ.Η.Ε. κ. Φιλίπου από 3/8/2016 στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για τον νέο πλαίσιο Α.Π.Ε. (ν.4414). Παρόλες τις προσπάθειες μας, στο μεσοδιάστημα, για τον σταδιακό συμψηφισμό των ποσών αυτών, η Δ.Ε.Η. αποφάσισε την κατ΄ ουσίαν στάση πληρωμών προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.  

Σε κάθε περίπτωση, εντείνουμε την προσπάθεια μας ώστε να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις του Υ.Π.Ε.Ν. (βλ. Δελτίο Τύπου 27/9/2016), όπως και αυτή του προέδρου της Δ.Ε.Η. για καταβολή του συνόλου των εσόδων στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. από την πληρωμή οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε η εμπλοκή του θέματος του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., όπως αυτό έχει προκύψει για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, να κλείσει άμεσα με θετικό πρόσημο χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υ.Π.Ε.Ν. απαιτούν εύλογο χρονικό διάστημα αλλά τα όρια αντοχής-ανοχής των παραγωγών έχουν ήδη ξεπεραστεί. Ευελπιστούμε ότι, με βάση το πνεύμα καλής συνεργασίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και του χρονοδιαγράμματος που μας παρουσιάστηκε από το Υ.Π.Ε.Ν., θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέσα στον Οκτώβριο του 2016 οι οποίες θα βελτιώσουν σε συνεχόμενη βάση τις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΗ ΥΠΕΝ 27/9/2016)

Στις 23/9/2016 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη και τους κ Παπασταμόπουλο διευθυντή γραφείου υπουργού και τον γενικό γραμματέα κ. Βερροιόπουλο. Στην αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών μετείχαν οι Παναγής Γιάννης, Τόκας Αστέριος και Νίκας Άρης (ΠΟΣΠΗΕΦ), Παπακυριακού Ιωάννης, Μπογδάνης Σπύρος (ΕΠΗΕ).

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης που υπήρξε στο περιθώριο της ΔΕΘ (11/9/2016).

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατ΄ ουσίαν στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ. Εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ για τις καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, τακτική η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής αλλά και αντοχής από τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς. Η ΔΕΗ επέλεξε, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τον συμψηφισμό της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2014-2015 με τρέχουσες καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, περί των 85εκατ ευρώ. Θα μπορούσε, κάλλιστα να προβεί σε τμηματικό λογιστικό συμψηφισμό χωρίς όμως να παύσει τις καταβολές της προς τον ΕΛΑΠΕ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομ. Ευρώ. Με την ενέργεια αυτή, η ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΕΛΑΠΕ, στραγγαλίζει τους παραγωγούς οι οποίοι πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λειτουργικά έξοδα κ.τ.λ.) .

Έγινε εκτενής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ενεργειών της ΔΕΗ, σε σχέση με την εισπραξιμότητά της, την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις περεταίρω ενέργειες για την αναγκαία βελτίωση της ρευστότητας της.

Αναγνωρίστηκε από την πλευρά των παραγωγών, η τρέχουσα κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ από οφειλέτες ο οποίοι δεν πληρώνουν ενώ έχουν την δυνατότητα, και οι οποίοι πολλές φορές προβαίνουν σε απαράδεκτες-παράνομες πρακτικές (ρευματοκλοπές, προπηλακισμοί υπαλλήλων κ.λ.π). Η συνεχιζόμενη ανομία και αναλγησία κάποιων, εις βάρος όλων των καταναλωτών, πρέπει να σταματήσει άμεσα και αποφασιστικά.

Δύο βασικά ζητήματα τελικά δημιούργησαν έντονο προβληματισμό:

Το πρώτο είναι ότι παρόλο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν αρχίσει να μειώνονται και κινούνται σε επίπεδα του προηγούμενου έτους, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ροή πληρωμών προς τον ΛΑΓΗΕ.

Και το δεύτερο, το ότι ο κ. Παναγιωτάκης δεν μπόρεσε να δεσμευθεί α) σε μια σταθερή ροή πληρωμών το επόμενο χρονικό διάστημα και β) στο αίτημα μας για άμεση έκτακτη καταβολή οφειλών της ΔΕΗ εντός της εβδομάδος προς τον ΛΑΓΗΕ.

Τέλος κανονίστηκε ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση στο ΥΠΕΝ έγινε με τους κ Παπασταμόπουλο και Βερροιόπουλο. Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν παρευρέθηκε λόγω της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή. Ως βασικό αίτημα στην συζήτηση ήταν η επιτακτική ανάγκη έκτακτης καταβολής χρημάτων της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορούν οι φ/β παραγωγοί να πληρώσουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λειτουργικά έξοδα κ.τ.λ.) και να συγκρατηθεί η αύξηση των υπερημεριών. Παράλληλα τέθηκε έντονα το θέμα των ταμειακών ροών στον ΕΛΑΠΕ στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υπάρχουν αυξημένες εκροές προς τους παραγωγούς.

Κατέστη σαφές από την πλευρά των παραγωγών ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή-αντοχή στις πρακτικές που βιώνουν, ενώ δεν θεωρείται αποδεκτή, ως μόνιμη λύση, οι αποσπασματικές ενέσεις ρευστότητας. Τα γεγονότα του παρελθόντος πρέπει να μας έχουν κάνει όλους σοφότερους.

Υπενθυμίστηκε δε, η μνημονιακή υποχρέωση «2. The Ministry of Energy, in close cooperation with RAE, will promote, and facilitate through intermediation, the clearing of existing obligations among energy market participants, while encouraging them for a fair sharing of the outstanding debt (continuous). Το υπουργείο Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΡΑΕ θα προωθήσει και θα διευκολύνει με διαμεσολάβηση, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποχρεώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας, ενώ τους ενθαρρύνει για μια δίκαιη κατανομή του υπόλοιπου χρέους (διαρκές)

Το ταμειακό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ είναι πρόβλημα το οποίο παραμένει χρόνια άλυτο, οι αποσπασματικές ενέργειες σε συνάρτηση με την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού κατέστησαν τον ΕΛΑΠΕ ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι σε κάθε συνάντηση με αρμόδιους φορείς ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ, ΥΠΕΝ τίθεται το ζήτημα του ταμειακού ελλείμματος, η ανάγκη παρεμβάσεων στα τραπεζικά ιδρύματα και η βελτίωση της κατάστασης μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου για την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ. Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα των υπερημεριών και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για παρέμβαση στις τράπεζες, αναδείχθηκαν και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου των παραγωγών στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το νέο πλαίσιο ΑΠΕ στης 3/8/2016.

Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ ανέλαβαν την δέσμευση για το ότι θα τηρηθεί η ομαλή πορεία των πληρωμών και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των καθυστερήσεων των πληρωμών. Κατέθεσαν μάλιστα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών δήλωσαν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο και θα παρακολουθούν διαρκώς την πορεία των ενεργειών του.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει :

1)   Να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ όσον αφορά την επαναφορά των ταμειακών ροών προς τον ΕΛΑΠΕ,

2)   να μεταφερθούν στον ΛΑΓΗΕ οι αρμοδιότητες που έχει ο ΑΔΜΗΕ για την τιμολόγηση και καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές, πάγιο αίτημα του ΛΑΓΗΕ το οποίο στηρίχθηκε εμπράκτως και στην συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη τον Δεκέμβριο του 2015,

3)   να ληφθεί η απόφαση της ΡΑΕ όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές στον ΕΛΑΠΕ,

4)   να προγραμματισθεί συνάντηση μας σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, με την συμμετοχή του ΥΠΕΝ, όσον αφορά τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η υλοποίηση των ανωτέρω, ελπίζουμε, να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα από τους αρμόδιους φορείς, σε κάθε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ με την ΕΠΗΕ με συνέπεια παρακολουθούν και επεμβαίνουν διαρκώς, σε ανώτερο επίπεδο, στις εξελίξεις θεμάτων που σχετίζονται με τον ΕΛΑΠΕ και την πορεία των πληρωμών των παραγωγών αλλά και συνολικότερα με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες μας για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μέσω και της δημιουργίας κοινού μετώπου εκπροσώπησης των φ/β, έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα, στην βάση αυτής της αρχής συνεχίζουμε.

Τα προβλήματα των παραγωγών από φ/β είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δεν προσφέρονται για ιδιοτελή συμφέροντα και μικροπολιτικές πρακτικές. Πρακτικές οι οποίες επιτέλους, για όφελος όλων των παραγωγών απο φ/β, πρέπει να εκλείψουν


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ Φ/Β ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (8/8/2016)

Στης 3/8/2016 συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου όσον αφορά το νέο καθεστώς στήριξης Α.Π.Ε.-Σ.Η.Θ.ΥΑ. και τις διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά φυσικού αερίου. Στην συνεδρίαση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Σπύρος Μπογδάνης εκπροσωπώντας τους φορείς φ/β οι οποίοι συμμετείχαν στην Πανελλήνια Σύσκεψη των Εκπροσώπων των Φ/Β στην Θεσσαλονίκη.

Στον χρόνο ομιλίας που μας δόθηκε, κρίθηκε ως βέλτιστη επιλογή να τοποθετηθούμε στο αρ. 23 το οποίο σχετίζεται με τον επανασχεδιασμό του Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Αποτυπώνοντας την εικόνα της αγοράς, έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους ότι το κρισιμότερο ζήτημα για να έρθουν νέες επενδύσεις στις Α.Π.Ε. είναι ο ισοσκελισμένος Ειδικός Λογαριασμός Α.Π.Ε. και η θωράκιση του με μηχανισμούς αυτοσυντήρησης εντός της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μονομερείς ενέργειες του παρελθόντος έπληξαν σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας χωρίς να αποφέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα, σε σχέση με την ζημία που προκάλεσαν. Μόλις 2 χρόνια μετά τον ν.4254/2014 ο ΕΛΑΠΕ κατρακύλησε σε τεράστια λογιστικά ελλείμματα ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ ήταν μηδαμινή. Το γεγονός αυτό απέδειξε την μονόπλευρη αντιμετώπιση, στο παρελθόν, σ’ ένα πολυπαραμετρικό πρόβλημα.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 (15/12/2015), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενημέρωσαν τεκμηριωμένα, τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη, για τον άμεσο κίνδυνο εκτροχιασμού του λογιστικού ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. εντός του 2016. Δυστυχώς, οι ποσοτικοποιημένες προβλέψεις μας, όπως αυτές κατατέθηκαν στο Υ.Π.ΕΝ., επιβεβαιώθηκαν πλήρως από την εξέλιξη του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. με αποκλίσεις μόλις +-0.3%.

Στο μεσοδιάστημα, ως και την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε υπήρξε και η τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Π.ΕΝ. (27/7/2016) πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με αρμόδιους φορείς τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι εν λόγω συναντήσεις είχαν ως βασικό θέμα, πλέον των υπολοίπων, την αποσαφήνιση των πραγματικών χρόνιων αιτιών του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. ενώ προτάθηκαν λύσεις οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των Α.Π.Ε.

Παράλληλα, υπήρξαν έντονες διεργασίες μεταξύ των φορέων εκπροσώπησης των Φ/Β, με στόχο την δημιουργία κοινής δράσης απέναντι στα ιδιαίτερα προβλήματα που είχε και έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος. Η προσπάθεια αυτή άμεσα στηρίχτηκε από σχεδόν όλους τους εκπροσώπων των Φ/Β όπως αυτό αποτυπώθηκε στην Πανελλήνια Σύσκεψη Εκπροσώπων Φ/Β στην Θεσσαλονίκη στις 20/4/2016. Η ταύτιση απόψεων και η κοινή εκπροσώπηση του μεγαλύτερου ποσοστού των φορέων από Φ/Β ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε να αφενός μεν να ισχυροποιηθεί η θέση του κλάδου μας, αφετέρου δε να αποφευχθούν οι εκτροπές του παρελθόντος.

Από τα πιο επίσημα χείλη (ομιλία υπουργού κ. Σκουρλέτη κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου) ακούστηκαν οι λύσεις τις οποίες είχε στην διάθεση του το Υ.Π.ΕΝ., για την επίλυση του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. Κατέστη σαφές ότι για άλλη μια φορά τέθηκαν εν αμφιβόλω οι συμβάσεις και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας, για άλλη μια φορά κάποιοι «όψιμοι υπερασπιστές» του καταναλωτή προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τα ιδιοτελή συμφέροντα τους.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η παρούσα ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ. αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην κατάρρευση του Ε.Λ.Α.Π.Ε., γεγονός το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο. Αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην αμφισβήτηση του οφέλους που προκύπτει από τις Α.Π.Ε., όχι μόνο σε περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι είναι μείζονος εθνικής σημασίας αλλά και σε χρηματοοικονομικούς όρους. Πιστεύουμε ότι εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του εν λόγω νομοσχεδίου τηρηθούν με αμεσότητα και σχολαστικότητα, θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά τις νέες επενδύσεις στον τομέα των Α.Π.Ε.

Το παρόν σχέδιο νόμου, πιστεύουμε ότι εκπληρώνει την από κοινού στόχευση και έχει την σύμφωνη γνώμη του πλείστου των Φ/Β εκπροσώπων, όχι μόνο όσον αφορά το καθεστώς στήριξης των νέων Α.Π.Ε. με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πολύ περισσότερο, και αυτό είναι το κρισιμότερο όλων, για την επίτευξη των στόχων του 2020.

Η συμμετοχή ενός κοινά αποδεκτού εκπροσώπου των φορέων των Φ/Β στην εν λόγω επιτροπή, ο οποίος ήταν ο μοναδικός όσον αφορά τα φ/β του Διασυνδεδεμένου Δικτύου, προμηνύει θετικές εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα σε διασυλλογικό επίπεδο. Γεγονός το οποίο θα προάγει και σε άλλους τομείς την ήδη αναβαθμισμένη συνεργασία μας με το Υ.Π.ΕΝ. και τους συναρμόδιους φορείς.

Στο ακόλουθο link μπορείται να δείτε την τοποθέτηση του εκπροσώπου των φ/β παραγωγών (222 λεπτό).

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#97d93944-e9e4-47d3-a483-a65800a94c7a

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ/Β ΣΥΛΛΟΓΩΝ 27/7/2016

Στις 27/7/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των Φ/Β παραγωγών στην οποία μετείχαν οι : Παναγής Γιάννης, Τόκας Αστέριος και Νίκας Άρης (ΠΟΣΠΗΕΦ), Παπακυριακού Ιωάννης, Μπογδάνης Σπύρος (ΕΠΗΕ), Νικολόπουλος Γιώργος (ΘΕΣΙΦ) και Καγκιούζης Νίκος (ΣΑΦΗ). Στην συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κ. Παπασταμόπουλος και ο γ.γ. του Υπουργείου κ. Βερροιόπουλος.
Η προγραμματισμένη συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας των φορέων με το ΥΠΕΝ, όσον αφορά το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ, και του αναγκαίου επανασχεδιασμού του ΕΛΑΠΕ. Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης μας παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του νέου πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ με ρεαλιστικό σχεδιασμό. Γεγονός είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι ήδη δημοσιευμένες προτάσεις του ΥΠΕΝ για τις νέες ΑΠΕ (βλ. κείμενο διαβούλευσης) ενώ παράλληλα αποτυπώθηκε στην πράξη η ταύτιση των θέσεων μας με του ΥΠΕΝ όσον αφορά την επίλυση του διογκούμενου ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.
Από την αρχή του έτους έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις των εκπροσώπων των Φ/Β παραγωγών με τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ) όπου αναδείχθηκε, εγκαίρως, με τον πλέον σαφή τρόπο το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ καθώς και των παραγόντων που το προκαλούν. Επιπρόσθετα κατατέθηκαν προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αναγνωρίζονται για πρώτη φορά τα οφέλη από την λειτουργία των ΑΠΕ, όχι μόνο στην περιβαλλοντική τους διάσταση (η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη παγκοσμίως) αλλά και σε χρηματοοικονομικούς όρους στην χονδρεμπορική αγορά.
Περεταίρω στο άρθρο 24 αποκαθίσταται πλέον η αλήθεια και μπαίνει ένα τέλος στην συνεχή και συστηματική συκοφάντηση των ΑΠΕ (ως υπεύθυνων για το υψηλό κόστος ενέργειας) η οποία συντηρούνταν τα τελευταία χρόνια από κύκλους της αγορά που κέρδισαν εξ’αυτής υπέρογκα ποσά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των συλλογικών οργάνων των Φ/Β ήταν ενωμένα και με κοινή γραμμή μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Το γεγονός αυτό έτυχε της έμπρακτης αναγνώρισης των αρμοδίων φορέων δίνοντας ένα ξεχωριστό χαρακτήρα από κοινού προσπάθειας και ειλικρινούς συνεργασίας στις πολύμηνες συζητήσεις. Ο ειλικρινής διάλογος με ρεαλισμό και τεκμηρίωση εκτός του ότι δημιουργεί το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης, διασφαλίζει την συνέπεια των λόγων και των έργων, αποτρέποντας τις εκτροπές του παρελθόντος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ


Λογιστικές αποσβέσεις για το Μ.Τ.Α.Ε. (21/6/2016)

Το μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων (μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) που είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο, καθόσον δεν περιλαμβάνεται στις περιοριστικά αναφερόμενες υποπεριπτώσεις της περ. ζ’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013.Ως χρόνος έκπτωσης των τελών αυτών λαμβάνεται το φορολογικό έτος που αφορούν τα έσοδα επί των οποίων υπολογίζονται, καθόσον στο έτος αυτό τα υπόψη τέλη εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της επιχείρησης και αποδεικνύονται με τα κατάλληλα δικαιολογητικά.


Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για την τροποποίηση του Εγχειριδίου Εκκαθάρισης Αγοράς του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφορικά με την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου (10/5/2016)

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Στην παρούσα διαβούλευση, με βάση το αρ. 7 παρ 11 της ΥΑ, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού, τον τρόπο και τον χρόνο είσπραξης του οικονομικού αντισταθμίσματος όσον αφορά τις Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου.

Σε συνέχεια της επιστολής μας από 22/2/2016 (διαβούλευση για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφορικά με την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου 9/2/2016), θα επαναλάβουμε την τεκμηριωμένη αντίθεση μας όσον αφορά την μονομερή εκχώρησης απαιτήσεων του Διαχειριστή ως εξόφληση στους Διακοπτόμενους Καταναλωτές. Με την εν λόγω αναφορά στους Γενικούς Όρους των Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου (αρ. 12 παρ 4 της Υ.Α), υφίσταται διακριτή μεταχείριση μεταξύ των Διακοπτόμενων Πελατών (συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας) σε σχέση με τους παραγωγούς ΑΠΕ (συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας). Παράλληλα υφίσταται η δυνατότητα παράνομων συμψηφισμών μεταξύ ποσών που αφορούν οφειλές από την κατανάλωση ενέργειας των Διακοπτόμενων Καταναλωτών, με τις οφειλές της ΔΕΗ (καθετοποιημένη εταιρία) προς τον ΕΛΑΠΕ.

Στον ν.4203/2013 αρ. 17 143Β, όσον αφορά, τα Συνολικά Έσοδα μιας Μονάδας Παραγωγής u (ΣΚΕu), προβλέπεται «.. για τις Μονάδες Α. Π. Ε. και ΣΗΘΥΑ του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων και χρεώσεων της μονάδας που προέρχονται από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Συμβάσεως Πωλήσεως Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α. Ε. και του Παραγωγού..».

Τα έσοδα των μονάδων παραγωγής από φ/β προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Σύμβασης Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αριθμ. Α.Υ/Φ1/οικ.17149 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1497 6/10/2010) και ειδικότερα του αρ. 12, το οποίο αναφέρει

«.. ΄Αρθρο δωδέκατο Λογαριασμοί και πληρωμές

 • 1) Ο υπολογισμός του τιμήματος της ηλεκτρικής ενέργειας που εγχύθηκε στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και απορροφήθηκε από αυτό γίνεται από το ΔΕΣΜΗΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, το Ν. 3468/2006, το άρθρο 27Α του Ν. 3734/2009, το άρθρο 5 του Ν. 3851/2010 και τη λοιπή κείμενη νομοθεσία.

Προς τούτο αποστέλλεται στον Παραγωγό σχετικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται και τυχόν χρέωση αέργου ισχύος και τυχόν απαιτήσεις του ΔΕΣΜΗΕ κατ’ αυτού. Ο Παραγωγός βάσει του πιο πάνω σημειώματος εκδίδει τιμολόγιο στο οποίο οι απαιτήσεις αυτές συμψηφίζονται με το τίμημα που ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να καταβάλει στον Παραγωγό.

Το τιμολόγιο αποστέλλεται στο ΔΕΣΜΗΕ για εξόφληση και είναι πληρωτέο μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την κατάθεσή του στο ΔΕΣΜΗΕ.

 • 2) Η εξόφληση του τιμολογίου του Παραγωγού γίνεται μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, ακόμη και αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη όσον αφορά την ακρίβεια του λογαριασμού. Το συμβαλλόμενο μέρος που έχει αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις τις γνωστοποιεί αμελλητί στο άλλο μέρος. Σε περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί σφάλμα, το συμβαλλόμενο μέρος σε βάρος του οποίου προκύπτει διαφορά, οφείλει να την επιστρέφει στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος έντοκα, με το νόμιμο τόκο της υπερημερίας από την ημέρα εξόφλησης των τιμολογίων, μέχρι την ημέρα επιστροφής της διαφοράς.
 • 3) Σε περίπτωση καθυστέρησης της εξόφλησης λογαριασμού ή τιμολογίου πέραν της προθεσμίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, ο ΔΕΣΜΗΕ οφείλει να πληρώσει στον Παραγωγό και τόκο υπερημερίας επί του οφειλομένου ποσού, από την επομένη της λήξης της προθεσμίας εξόφλησης και χωρίς άλλη ειδοποίηση.
 • 4) Η εκκαθάριση και οι πληρωμές θα γίνονται από το ΔΕΣΜΗΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας…»

Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι ο υπολογισμός και η καταβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού στον Λογαριασμό του αρ. 143Γ δύναται να πραγματοποιηθεί, αποκλειστικά, από την εφαρμογή των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α. Ε. και του Παραγωγού, ειδικότερα του άρθρου 12 αυτής. Συνεπώς η όποια αποζημίωση στους Διακοπτόμενους Καταναλωτές για τις Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου, με βάση το αρ 7 παρ 5,7,8 και 9 της Υ.Α, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν έχει καταβληθεί, από τον Διαχειριστή στον ΛΑΓΗΕ, το ποσό στο οποίο επιβάλλεται το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Παράλληλα, σας υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της ΡΑΕ στο δεύτερο Μνημόνιο (The Second Economic Adjustment Programme for Greece Third Review – July 2013) και ειδικότερα στο άρθρο 6.1.5  Liquidity and arrears in the energy sector στην παρ. 3 αναφέρει <<.. RAE implements and monitors adequate regulatory provisions for netting of credit and debt positions by all actors in the energy markets, including, inter alia, terms for clearance of debts and payment of interest and penalties in line with Directive 2011/7/EU on late payments, and Regulatory provisions will have to ensure equal treatment for all participants, avoiding any distortion or unjustified advantage coming from the belonging to vertically integrated companies (June 2013 – continuous)..>>..

Είναι απαραίτητο στην βάση την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, των μνημονιακών υποχρεώσεων, της ισονομίας και της ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να καταργηθεί η αναφορά στο αρ. 12 παρ 4 της Υ.Α «.. Ο Διαχειριστής δύναται μονομερώς να εκχωρήσει αντί εξόφλησης στους Διακοπτόμενους Καταναλωτές τις αξιώσεις του σε βάρος των υπόχρεων του Ειδικού Τέλους του άρθρου 143Β του Ν. 4001/2011..»

Στο Αρ 10 παρ 4 της Υ.Α προβλέπεται,

«..4. Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα από το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού δεν υπερβαίνουν το οικονομικό αντιστάθμισμα για την Παροχή της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου φορτίου. Ο Ειδικός Λογαριασμός Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού, ο οποίος τηρείται από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ βάσει των διατάξεων του άρθρου 143Γ του Ν. 4001/2011 ισοσκελίζεται σε ετήσια βάση και με τη λήξη. Τυχόν πλεόνασμα που δημιουργείται στο τέλος του έτους επιστρέφεται αναλογικά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας..»

Συνεπώς είναι απαιτητό, πέραν του αρ. 10 της Υ.Α αλλά κυρίως για λόγους διαφάνειας, ο Διαχειριστής να δημοσιοποιεί αναλυτικά, όπως εξάλλου προέβαινε και στο παρελθόν με τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τον Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, τις καταβληθείσες αποζημιώσεις ανα Διακοπτόμενο Πελάτη (θέση κατανάλωσης) και ανα δημοπρασία Διακοπτόμενου Φορτίου. Όπως επίσης και την χρονική διάρκεια της παροχής των Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου, εφόσον αυτές έχουν αποδοθεί, αλλά και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών Εντολών Περιορισμού του αρ. 4 παρ 2 της Υ.Α.

Τέλος, με βάση το ανωτέρω σκεπτικό θεωρούμε επιβεβλημένο ότι, θα προχωρήσετε στις προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο είσπραξης του οικονομικού αντισταθμίσματος των Διακοπτόμενων Καταναλωτών.


Συνάντηση των Προεδρείων των φορέων εκπροσώπησης των φωτοβολταϊκών παραγωγών της Χώρας (21/4/2016)

Στις 17/4/2016 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συνάντηση των Προεδρείων των φορέων εκπροσώπησης των φωτοβολταϊκών παραγωγών της Χώρας. Παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ, της Ε.Π.Η.Ε, του Π.Σ.Α.Φ, του Ε.Σ.Α.Φ, του Θ.Ε.Σ.Ι.Φ, των Σ.Π.Η.ΕΦ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Πιερίας, Ημαθίας, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Πέλλας, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Σερρών και του Συλλόγου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας .

Σκοπός της 5ώρης συνάντησης ήταν, καταρχήν, η ενδυνάμωση της συνεργασίας των φορέων και η από κοινού συνεργασία στην εκπροσώπηση του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Για πρώτη φορά, ιστορικά, πραγματοποιείται ανάλογη συνάντηση η οποία να έχει καταλήξει σε κοινές γραμμές εκπροσώπησης και δράσεις των φορέων.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν

 • Η αύξηση των υπερημεριών των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ,
 • Η χάλκευση των δημοσιευμένων στοιχείων του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ),
 • Η συνεχιζόμενη παραβίαση των νόμων όσον αφορά τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ και τα αποτελέσματα της,
 • Η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ και η διαχείριση προς όφελος της των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΛΑΓΗΕ,
 • Η μη δημοσίευση των στοιχείων δημόσιων οργανισμών και μεγαλοοφειλετών οι οποίοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην ΔΕΗ,
 • Η μη δημοσιοποίηση των οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα και από κοινού καταρτίστηκε τεχνική επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά τα παραπάνω θέματα, με στόχο να παρουσιάσει τεκμηριωμένα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα. Στην προγραμματισμένη συνάντηση του Μαΐου, τα Προεδρεία των συλλόγων, παρότι έχουν ήδη συζητηθεί, θα αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες, τα δραστικά μέτρα και θα εκτιμηθεί εκ νέου αν θα επιληφθεί της κατάστασης και η δικαιοσύνη.

Γίνεται σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι περισσότεροι φορείς των φ/β μπορούν να κάτσουν, και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, για να συναποφασίσουν κοινή πορεία με μοναδικό γνώμονα το όφελος των παραγωγών. Οι διαχωρισμοί του παρελθόντος είναι, πλέον, μια παρωχημένη κατάσταση που έχει πλήρως αντιστραφεί. Οι ιδιοτελείς πρακτικές όχι μόνο θα απομονωθούν αλλά θα τύχουν και της ανάλογης μεταχείρισης.

Τέλος, οι φορείς συναποφάσισαν την συνεχή και με εντατικούς ρυθμούς συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με ξεκάθαρο σκοπό την δημιουργία μιας συνολικά ενιαίας στρατηγικής και χάραξης πορείας στις προκλήσεις ενός έντονα μεταβαλλόμενου κλάδου, όπως είναι αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών παραγωγών

Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ,

Ε.Π.Η.Ε,

Π.Σ.Α.Φ,

Ε.Σ.Α.Φ,

Θ.Ε.Σ.Ι.Φ,

Σ.Π.Η.Ε.Φ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς,

Σ.Π.Η.Ε.Φ Πιερίας, Ημαθίας,

Σ.Π.Η.Ε.Φ Πέλλας,

Σ.Π.Η.Ε.Φ Σερρών,

Συλλόγου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας,

Σ.Π.Η.Ε.Φ Καβάλας και

Σ.Π.Η.Ε.Φ Κομοτηνής


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ Φ/Β ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (20/4/2016)

Στις 17/4/2016 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συνάντηση των Προεδρείων των φορέων εκπροσώπησης των φωτοβολταϊκών παραγωγών της Χώρας. Παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ, της Ε.Π.Η.Ε, του Π.Σ.Α.Φ, του Ε.Σ.Α.Φ, του Θ.Ε.Σ.Ι.Φ, των Σ.Π.Η.Ε.Φ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Πιερίας, Ημαθίας, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Πέλλας, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Σερρών και του Συλλόγου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας .

Σκοπός της 5ώρης συνάντησης ήταν, καταρχήν, η ενδυνάμωση της συνεργασίας των φορέων και η από κοινού συνεργασία στην εκπροσώπηση του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Για πρώτη φορά, ιστορικά, πραγματοποιείται ανάλογη συνάντηση η οποία να έχει καταλήξει σε κοινές γραμμές εκπροσώπησης και δράσεις των φορέων.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν
1) Η αύξηση των υπερημεριών των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ,
2) Η χάλκευση των δημοσιευμένων στοιχείων του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ),
3) Η συνεχιζόμενη παραβίαση των νόμων όσον αφορά τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ και τα αποτελέσματα της,
4) Η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ και η διαχείριση προς όφελος της των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΛΑΓΗΕ,
5) Η μη δημοσίευση των στοιχείων δημόσιων οργανισμών και μεγαλοοφειλετών οι οποίοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην ΔΕΗ,
6) Η μη δημοσιοποίηση των οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα και από κοινού καταρτίστηκε τεχνική επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά τα παραπάνω θέματα, με στόχο να παρουσιάσει τεκμηριωμένα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα. Στην προγραμματισμένη συνάντηση του Μαΐου, τα Προεδρεία των συλλόγων, παρότι έχουν ήδη συζητηθεί, θα αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες, τα δραστικά μέτρα και θα εκτιμηθεί εκ νέου αν θα επιληφθεί της κατάστασης και η δικαιοσύνη.
Γίνεται σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι περισσότεροι φορείς των φ/β μπορούν να κάτσουν, και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, για να συναποφασίσουν κοινή πορεία με μοναδικό γνώμονα το όφελος των παραγωγών. Οι διαχωρισμοί του παρελθόντος είναι, πλέον, μια παρωχημένη κατάσταση που έχει πλήρως αντιστραφεί. Οι ιδιοτελείς πρακτικές όχι μόνο θα απομονωθούν αλλά θα τύχουν και της ανάλογης μεταχείρισης.
Τέλος, οι φορείς συναποφάσισαν την συνεχή και με εντατικούς ρυθμούς συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με ξεκάθαρο σκοπό την δημιουργία μιας συνολικά ενιαίας στρατηγικής και χάραξης πορείας στις προκλήσεις ενός έντονα μεταβαλλόμενου κλάδου, όπως είναι αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών παραγωγών

Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ,
Ε.Π.Η.Ε,
Π.Σ.Α.Φ,
Ε.Σ.Α.Φ,
Θ.Ε.Σ.Ι.Φ,
Σ.Π.Η.Ε.Φ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς,
Σ.Π.Η.Ε.Φ Πιερίας, Ημαθίας,
Σ.Π.Η.Ε.Φ Πέλλας,
Σ.Π.Η.Ε.Φ Σερρών,
Συλλόγου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας,
Σ.Π.Η.Ε.Φ Καβάλας και
Σ.Π.Η.Ε.Φ Κομοτηνής.


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΗΕ-ΠΟΣΠΗΕΦ (6/4/2016)

Την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξαν διαδοχικές προγραμματισμένες συναντήσεις της Ε.Π.Η.Ε και της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ με τον Πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ κ. Φιλίππου, τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μπουλαξή καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες  του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον κ. Παπασταμόπουλο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Παναγή Γιάννη, Τόκα Αστέριο, Νίκα Άρη και Τσικούρα Πέτρο ενώ την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας εκπροσώπησαν οι κ.κ. Παπακυριακού Γιάννης και Μπογδάνης Σπύρος.

Το κεντρικό θέμα των συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, ήταν η ιδιαιτέρως ανησυχητική λογιστική αλλά και ταμιακή εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και οι αρνητικές προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Γεγονός το οποίο είχε τεθεί από τους εν λόγω συλλόγους από της 15/12/2015 στην συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη αλλά και σε μεταγενέστερη συνάντηση στις 8/2/2016 με τον Γ. Γραμματέα ΥΠΕΝ κ. Βερροιόπουλο. Στις συνομιλίες μας με τους αρμόδιους φορείς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας για την ελλειμματική λογιστική εικόνα του ΕΛΑΠΕ, ενώ παρατηρήθηκε διαφορετική εκτίμηση μεταξύ των φορέων για το ύψος του εν λόγω ελλείμματος.

Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μπουλάξη, ότι υπάρχει η βούληση να ενσωματωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καυσίμων (ν.3986/2011) στο κόστος ενέργειας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Με βάση τους υπολογισμούς μας, η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση θα μπορούσε, θεωρητικά, να προσδώσει έσοδα, όσον αφορά τον ΕΛΑΠΕ και το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς μεταξύ 50-60εκατ €. Το ανωτέρω προϋπολογιζόμενο ποσό είναι έντονα μεταβαλλόμενο καθώς προϋποθέτει: α) την πλήρη ενσωμάτωση του ΕΦΚ στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, β) την ισχύ για όλο το έτος της εν λόγω ρύθμισης και γ) την διατήρηση του υψηλού ποσοστού παραγόμενης ενέργειας από μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο. Παρόλο που η συγκεκριμένη παρέμβαση θα μπορούσε, υπό κανονικές συνθήκες, να λύσει ένα μέρος του προβλήματος του ΕΛΑΠΕ, διατηρούμε έντονες τις επιφυλάξεις μας για το προαναφερόμενο ποσό. Πράγματι η μεγάλη πτώση στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου καθιστά τις συγκεκριμένες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες. Πάραυτα, τα ιστορικά στοιχεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δείξει έντονες μεταβολές και άκρως ¨ανταγωνιστικές¨ πρακτικές μεταξύ της ΔΕΗ και των Ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (βλ. 2013 χειραγώγηση και μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος). Πρακτικές οι οποίες είχαν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν, χωρίς να υπάρχουν τα σημερινά δεδομένα στην Προμήθεια (βλ. μνημονιακή υποχρέωση απώλειας μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια).

Ως οφείλαμε, είχαμε έγκαιρα αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις τεκμηριωμένες προβλέψεις μας αλλά και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για την επιβράδυνση, αν όχι την πλήρη εξάλειψη, του διογκούμενου ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την διατυπωμένη πολιτική βούληση για καμία επιβάρυνση του καταναλωτή μέσω ΕΤΜΕΑΡ, παραθέτουμε το εν λόγω απόσπασμα από επιστολή της ΕΠΗΕ στον Γ. Γραμματέα ΥΠΕΝ κ. Βερροιόπουλο.

<< …Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει παρέμβαση στην απεικόνιση του πραγματικού κόστους ενέργειας των θερμικών μονάδων το οποίο καταβάλλουν οι Προμηθευτές. Θα επαναλάβουμε την αρχική μας πρόταση/λύση, στην βάση του μεταβατικού σταδίου ως την θέσπιση και λειτουργία του EU TARGET από το 2018, να καταβάλλουν οι Προμηθευτές για τις ΑΠΕ τουλάχιστον, σε όρους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το πραγματικό κόστος ενέργειας των θερμικών μονάδων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Προμηθευτές επιμερίζουν στην συνολική ενέργεια που παρέχουν στον καταναλωτή το συνολικό κόστος ενέργειας (ΜΑΜΚ, ΜΜΔΕΙ, ΕΦΚ κ.τ.λ) στο ανταγωνιστικό σκέλος, παρότι οι ΑΠΕ δεν λαμβάνουν κανένα έσοδο από αυτούς τους μηχανισμούς. Παράλληλα η χονδρεμπορική τιμή των ΑΠΕ είναι χαμηλότερη της ανάλογης τιμής των θερμικών μονάδων, γεγονός το οποίο λειτουργεί ως επιπλέον κέρδος των Προμηθευτών….>>

Παράλληλα, συγκεντρώσαμε και αναλύσαμε τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων 5 ετών, τα οποία εστάλησαν στο ΥΠΕΝ, αποδεικνύοντας, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και αριθμητικά, την επίπτωση των μηχανισμών στον υπολογισμό της ΟΤΣ, όπως επίσης και την απώλεια εσόδων του ΕΛΑΠΕ (2011-2015). Παρόλο που υπήρξε διαβεβαίωση ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, δυστυχώς κανένα ρεαλιστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί εως σήμερα. Ως αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας αλλά και της αντικειμενικής δυσκολίας του εγχειρήματος, έχουν μειωθεί αρκετά τα χρονικά περιθώρια (βλ. επανεξέταση της ΡΑΕ για τις χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ τον Ιούνιο του 2016) με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον έντονες διεργασίες των αρμόδιων φορέων για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Στο ΥΠΕΝ, πληροφορηθήκαμε ότι επεξεργάζονται μηχανισμούς για την μείωση του λογιστικού ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ έχοντας υπ΄ όψιν :

1) Τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με συνέπεια την απόρριψη, αρχικά, οποιασδήποτε αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ,

2) Τις ζημίες τις οποίες παρουσίασε το Δ΄ Τρίμηνο του 2015 η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις για οποιαδήποτε επιβάρυνση της, μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς,

3) Τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες Προμηθευτές, οι οποίοι δεν θα συναινούσαν σε αύξηση των τιμολογίων τους,

4) Την αδυναμία πολιτικής παρέμβασης ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και

5) Τις συνεχόμενες μονομερείς παρεμβάσεις στις συμβατικές αποζημιώσεις των παραγωγών από φ/β.

Με βάση τις παραπάνω, βασικές και όχι μοναδικές, δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, ως φορείς εκπροσώπησης των φ/β παραγωγών ζητήσαμε, το οποίο έγινε και άμεσα αποδεκτό, να υπάρξει συνεχής επικοινωνία και ουσιαστική συμμετοχή μας, στοχεύοντας αφενός μεν στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης στο λογιστικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, αφετέρου δε την αποφυγή οποιασδήποτε άστοχης νομοθετικής παρέμβασης.

Όσον αφορά το θέμα της Διακοψιμότητας, επιτέλους έπεσαν οι μάσκες και η ψευδεπίγραφη ανάγκη για τον εν λόγω μηχανισμό <<επάρκειας ισχύος>>. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις μας για την αναγκαιότητα της Διακοψιμότητας η οποία δεν είναι καμία άλλη από την επιδότηση του βιομηχανικού κόστους ενέργειας ή όπως ευπρεπώς αναφέρεται ως <<εργαλείο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής>>. Πλέον και οι πιο δύσπιστοι για να πειστούν δεν έχουν παρά να διαβάσουν/ακούσουν από τα πιο επίσημα χείλη την πραγματικότητα. Όσο για αυτούς που αβίαστα υιοθέτησαν την εικονική φύση του μέτρου και με συνεχόμενη αρθρογραφία θέτανε θέματα επάρκειας ισχύος του ελληνικού συστήματος, θα ήταν καλό, τουλάχιστον, να επαναπροσδιορίσουν τις απόψεις τους.

Είχαμε καταδείξει εξ΄ αρχής ότι η Διακοψιμότητα στηρίχτηκε σε επίπλαστα στοιχεία τα οποία ¨φούσκωναν¨ το επιδοτούμενο ποσό ενώ παράλληλα είχαμε καταθέσει ως λύση για την ¨επιδότηση¨ της ελληνικής βιομηχανίας, την ένταξη του εν λόγω μέτρου στον Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος. Παραθέτουμε το εν λόγω απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της ΕΠΗΕ (8/5/2015) κατόπιν της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής για το ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

<< ..Με βάση και τα παραπάνω προτείναμε την αποζημίωση των Διακοπτόμενων Πελατών για την διαθεσιμότητα διακοπής φορτίου μέσα από τον Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (ΜΜΔΕΙ). Η λογική της εν λόγω πρότασης μας επιβεβαιώνεται και από το προαναφερόμενο Δελτίο Τύπου της DG COMP, το οποίο θεωρεί την μείωση κατανάλωσης μέσω κινήτρων ως μηχανισμό δυναμικότητας για την αποφυγή διακοπών ρεύματος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει το ΥΠΑΠΕΝ να κινήσει άμεσα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες σε συνεργασία με την ΡΑΕ, να σταλούν στην DG COMP οι απαραίτητες πληροφορίες ώστε να εγκριθεί ο ΜΜΔΕΙ, έστω και μειωμένος κατά 350εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014..>> 

Τότε κάποιοι αρνήθηκαν, με πολύ ¨ευγενικό και ευπρεπή¨ τρόπο, να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που εμμέσως θα τους επιδοτούσαν!

Μετά την 2μηνη ενεργοποίηση του μέτρου είναι τραγελαφικό αλλά και συνάμα εξοργιστικό να συγκρούεται, δημόσια-απροκάλυπτα, ο φορέας που επίμονα απαίτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην βάση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού το εν λόγω μέτρο, με την ηγεσία του Υπουργείου που τελικά το υλοποίησε ως μνημονιακή υποχρέωση. Τελικά, θα μπορούσε κάποιος να πεί ότι, δεν φτάνει που βαφτίστηκε για χάρη τους το κρέας ψάρι, δεν φτάνει που φρόντισαν οι αρμόδιοι την διακριτή τους μεταχείριση μέσω της εκχώρησης απαιτήσεων, τώρα ζητάνε και τα ρέστα!

Πέρα από το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, θα διατυπώσουμε τις εξής ερωτήσεις:

 • Είναι αλήθεια ότι οι παραγωγοί από φ/β επωμίζονται, μέσω της Διακοψιμότητας, το μεγαλύτερο μέρος της έκπτωση που έδινε η ΔΕΗ το 2015 στους βιομηχανικούς καταναλωτές, παρότι αυτή καταργήθηκε ως κρατική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
 • Είναι αλήθεια ότι η έκπτωση αυτή στο παρελθόν ήταν επιμερισμένη στο σύνολο των εκατομμυρίων καταναλωτών στην Επικράτεια, όπως εξάλλου και το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ με την άσκηση της αριστερής βιομηχανικής πολιτικής, φορτώθηκε το 70% του βάρους της σε 10.000 φ/β παραγωγούς;
 • Με ποιόν τρόπο τεκμαίρεται ότι την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και τα όποια οφέλη τα απολαμβάνει στο μέγιστο ο φ/β παραγωγός, ώστε να δικαιολογείται η αναλογία στην επιβάρυνση του με το 70% εισφοράς στο εν λόγω μέτρο;
 • Τελικά, τα φ/β προκαλούν προβλήματα στο σύστημα, όπως διατείνονται αρμόδιοι και μη, γιατί η Έκθεση για την Απόδοση Λειτουργίας του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2015, την οποία δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ στις 30/3/2015, αναφέρει

<<..Αξίζει να σηµειωθεί ότι από το 2013 έως και το 2015, για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, η µέγιστη τιµή της µέσης ωριαίας καθαρής ζήτησης στα όρια του Συστήµατος Μεταφοράς καταγράφηκε τη χειµερινή περίοδο και κατά τις βραδινές ώρες, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα έτη όπου εµφανιζόταν καλοκαίρι και µεσηµβρινές ώρες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην µεγάλη διείσδυση των Φωτοβολταϊκών Συστηµάτων τα οποία τροφοδοτούν σηµαντικό ποσοστό της πραγµατικής κατανάλωσης µε αποτέλεσµα να µειώνεται το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί (τροφοδοτηθεί) από µονάδες συµβατικού καυσίµου.

Κατά τη χρονική περίοδο της αυξηµένης παραγωγής των φωτοβολταϊκών µονάδων εµφανίζεται αντίστοιχη µείωση της ζήτησης, όπως αυτή εκδηλώνεται ως προς το Σύστηµα. Το χρονικό διάστηµα µεγιστοποίησης της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, προσεγγίζει το χρονικό διάστηµα µεγιστοποίησης της κατανάλωσης στις ώρες ηµέρας (από 09:00 έως περίπου την 15:00). Αντίστοιχα και σε επίπεδο έτους η µεγιστοποίηση της συνολικής παραγωγής των φωτοβολταϊκών προσεγγίζει τη χρονική περίοδο µεγιστοποίησης της κατανάλωσης (καλοκαιρινοί µήνες). Το γεγονός αυτό ερµηνεύει την σηµαντική µείωση της µέγιστης ωριαίας ζήτησης ως προς το Σύστηµα την θερινή περίοδο, σε σχέση µε τις τιµές του 2012 η οποία παρουσιάζεται στο Σχήµα 2.2 ειδικότερα για τους µήνες Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου..>>

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φ/β παραγωγοί ¨τιμωρήθηκαν¨ με 35εκατ€ (βλ. αιτιολόγηση της διακοψιμότητας,) γιατί δεν έχουν καμία προσφορά, προβλέψιμα σε αιχμιακά φορτία τις βραδινές ώρες, δηλ. σε 37 ώρες αιχμών του Δικτύου (>8695MW) από το 2011 ως το 2015, ήτοι το 12% το συνόλου των αιχμών (313ώρες). Αλήθεια στο υπόλοιπο 88%, δηλ. σε 276 ώρες αιχμών του Δικτύου (>8695MW), οι οποίες παρουσιάζονται στους μήνες Ιούλιος-Αύγουστος και τα φ/β προσφέρουν, προβλέψιμα, το μέγιστο δυνατό της παραγωγής τους τι θα πρέπει να τους αποδοθεί όσον αφορά την προσφορά τους στη Επάρκεια Ισχύος του Συστήματος;

Θα διατυπώσουμε μια ρητορική ερώτηση, εαν δικαιολογείται το ποσό των 48εκατ€ για 168ώρες/ετησίως διακοπτόμενου φορτίου 1000MW τότε πιο ποσό πρέπει να καταβληθεί για 1500ώρες/ετησίως (βλ. παράρτημα έγκρισης ευρωπαϊκής επιτροπής-εισηγητική έκθεση ν.4203/2013) πλήρους φόρτισης των φ/β εγκατεστημένης ισχύoς 2093MW;;;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, η δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή αλλά σίγουρα δεν είναι κουφή!!


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (10/2/2016)

Την Δευτέρα 8/2/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣΠΗΕΦ και της ΕΠΗΕ με τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΝ κ. Βερροιόπουλο.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ Νίκα Άρη, Τσικούρα Πέτρο, Τόκα Αστέριο και η ΕΠΗΕ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ Παπακυριακού Γιάννη και Μπογδάνη Σπύρο.

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φ/β παραγωγών ήταν :

 Η λογιστική κατάσταση του ΕΛΑΠΕ και οι αρνητικές προβλέψεις για την επόμενη διετία σε συνδυασμό με τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την στρεβλή απεικόνιση του πραγματικού κόστους παραγωγής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά (ΗΕΠ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συζήτηση βέλτιστων λύσεων ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι αρνητικές επιπτώσεις στις εισροές του ΕΛΑΠΕ. Ενημερωθήκαμε από τον γ.γ κ. Βερροιόπουλο ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά το θέμα των εισροών του ΕΛΑΠΕ και εξετάζει παρεμβάσεις ως προς την άρση χρόνιων στρεβλώσεων.

 Η ταμιακή κατάσταση του ΕΛΑΠΕ και η αύξηση των υπερημεριών στις καταβολές του ΛΑΓΗΕ. Έγινε εκτενής αναφορά στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ και την ανάγκη για βελτίωση του ρυθμού καταβολής των εσόδων στον ΕΛΑΠΕ. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των καταναλωτών επηρεάζει την εισροή εσόδων, αλλά είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ χρησιμοποιούνται και στο παρελθόν αλλά και στο παρόν ως ενέσεις ρευστότητας για την ΔΕΗ. Η εξάπλωση του προβλήματος εισπραξιμότητας της ΔΕΗ πέραν αυτής, σε συνδυασμό με την αύξηση και την ανελαστικότητα των οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών από φ/β, επιδεινώνει τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.

Ως προς το θέμα των τραπεζών έγινε εκτενής αναφορά στις καταχρηστικές χρεώσεις που επιβάλλονται στους παραγωγούς και στην πρακτική των τραπεζικών ιδρυμάτων, όσον αφορά την παρακράτηση εσόδων για την διασφάλιση μελλοντικών απαιτήσεων. O γ.γ κ. Βερροιόπουλος μας ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού κ. Σκουρλέτη με την Ένωση Τραπεζών, σε συνέχεια της δέσμευσης του για εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν και την ρευστότητα των παραγωγών.

Υπενθυμίσαμε την δέσμευση του Υπουργού κ. Σκουρλέτη, στην συνάντηση μας στις 15/12/2015, για εξαίρεση του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού από την φορολογητέα ύλη και επισημάναμε ότι έχουμε ήδη θέσει το ζήτημα στο Υπ. Οικονομικών και είναι αναγκαία η συνδρομή του ΥΠΕΝ ώστε να υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο γ.γ κ. Βερροιόπουλος μας ενημέρωσε ότι η βούληση του Υπουργού είναι το συγκεκριμένο ζήτημα να διευθετηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Προχωρήσαμε σε μια καταρχήν συζήτηση του νέου πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ κατά την οποία μας παρουσιάστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις και επιμέρους ζητήματα ως προς την λειτουργία του νέου περιβάλλοντος στις επενδύσεις των ΑΠΕ. Συζητήθηκαν περεταίρω λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο και αναμένουμε την ολοκληρωμένη παρουσίαση του νέου πλαισίου ΑΠΕ καθώς και την έναρξη της διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις μας.